Hrvatski radio

Radio Sljeme

HNS obilježio Svjetski dan kreativnosti i inovacija

21.04.2018.

17:05

Autor: Magdalena Pongrac

Margareta Jozinović

Margareta Jozinović

Foto: - / -

Svjetski dan kreativnosti i inovacija obilježen je pred Muzičkom akademijom. Akciju je organizirao gradski HNS, koji je želio skrenuti pozornost na to da je razvoj kreativne industrije jedan od najboljih načina da se potakne otvaranje novih radnih mjesta i spriječi odlazak mladih iz zemlje.

Simboličnim puštanjem u zrak raznobojnih balona, HNS je istaknuo da je kreativnost pokretač budućnosti te da se Zagreb, kao i Hrvatska, trebaju orijentirati na nove tehnologije i mlade mozgove koji svojom kreativnošću mogu pridonijeti hrvatskom gospodarstvu i razvoju gradova. Grad Zagreb i država Hrvatska moraju prepoznati industrije kao što su gaming industrija i IT, odnosno industrije koje se brinu o dodanim vrijednostima na kulturu i obrazovanje, rekao je predsjednik gradskog HNS-a Tomislav Stojak.

Projekt je počeo u Kanadi, kad su stručnjaci za kreativnost procijenili da je kreativni potencijal bitan za razvoj društva, a u Hrvatskoj se taj Dan obilježava od 2008. godine, istaknuo je potpredsjednik gradskog HNS-a Dalibor Jakuš te dodao da je HNS prva stranka koja je na političku agendu stavila kreativne industrije kao sektor koji na interdisciplinaran način umrežuje mnoge druge sektore.

Kreativna industrija obuhvaća širok spektar zanimanja, temeljenih na znanju i inovacijama - od IT, sofvera i gejminga do dizajna, arhitektute te filmske i glazbene industrije, a HNS ima svoj stručni interesni odbor kojemu je cilj razvijati pametne interesne politike iz tog područja.

Margareta Jozinović

Margareta Jozinović

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.