Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hoće li Bandić osigurati dovoljan broj ruku za usvajanje proračuna 2019.?

15.11.2018.

14:28

Autor: Margareta Jozinović

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Na sastanku predsjedništva Gradske skupštine odlučeno je da će sjednica skupštine na kojoj će se raspravljati o prijedlogu gradskog proračuna za iduću godinu biti 13. prosinca, a ne kako se je predsjedništvo prethodno dogovorilo - 6. prosinca.

Iako je prethodno rečeno da će sjednica biti zakazana za tjedan dana ranije, gradski proračun pred gradskim zastupnicima naći će se ipak 13. idućeg mjeseca. Oporba ističe da je odgoda sjednice uvjetovana isključivo odlukom predsjednika Skupštine, što ide u prilog samo HDZ-u i gradonačelniku Milanu Bandiću kako bi osigurali potrebnu skupštinsku većinu. To je bila njegova proizvoljna odluka. Koji su razlozi ne znam, ali HDZ će dobit praktički pet dana proračun koji mi ostali zastupnici nećemo vidjeti, rekao je SDP-ov, Zvane Brumnić. Ne vidimo razloga za odgodu sjednice. Stavljamo samo Gradsku skupštinu u tzv. Zeitnot jer do kraja godine oni moraju predložiti privremeno financiranje, a mi smo skratili to razdoblje. Možda na to gradonačelnik i računa - da će se neki zastupnici pod tim pritiskom popustiti i promijeniti stranu, dodao je HSLS-ov Darko Klasić.

Odluku su komentirali i zastupnici Lijevog bloka i HNS-a, Tomislav Tomašević i Tomislav Stojak. Sasvim je jasno da HDZ i Milan Bandić trebaju još vremena da pokušaju kupiti još zapravo nekog od oporbenih zastupnika kako bi digao ruku za izglasavanje proračuna, istaknuo je Tomašević. Stojak dodaje da ne vjeruje Neovisnima. To što neki, jedan dio te koalicije, tjedan dana ili deset dana govori da više neće biti dio te koalicije - ja im ne vjerujem! Mislim da će ostati dio te skupštinske većine i da će si lagodno s većinom izglasati proračun.

Raspisivanje novih izbora za Gradsku skupštinu cilj je Neovisnih za Hrvatsku, tvrdi Zlatko Hasanbegović dodavši kako je sezonska rasprodaja produžena za novih nekoliko dana. Vidjet ćemo epilog te sezonske rasprodaje. Jedino relevantno pitanje do 13. prosinca je postoji li 21 tzv. oporbeni zastupnik u Skupštini ili ne! Ako postoji proračun neće biti usvojen i steći će se pretpostvke za nove izbore!

A ništa sporno u odluci da se sjednica održi tjedan dana kasnije ne vidi predsjednik Skupštine i čelni čovjek gradskog HDZ-a, Andrija Mikulić. Držim da je dobro da je sedam dana kasnije jer je to najbitniji politički dokument koji se donosi tijekom jedne godine. Ne vidim razloga ako je netko rekao da neće 6. prosinca podržati proračun da ga prihvati 13., a još ga nije vidio! Zakonska obveza je da se do 15. studenog dostavi proračun. Ukoliko ne dođe raspušta se gradonačelnik i ide se na nove izbore. Tako da sam ja siguran da će danas doći!

Zadaća gradonačelnika Milana Bandića je da danas do ponoći dostavi prijedlog proračuna. No ni za proračun za 2019.-tu kao ni za većinu, čini se, ne strahuje. Ponekad treba mudrije od sebe poslušat. A oni su rekli: u dobru se ne uzvisi, a u manjem dobru se ne ponizi! A Krleža stari mudri kaže da nigdar nije bilo da nekak nije bilo i nigdar ne bu da nekak ne bu, kazao je Bandić.

I dalje je neizvjesno postoji li više vladajuća većina u Gradskoj skupštini i hoće li gradonačelnik osigurati dovoljan broj ruku za usvajanje gradskog proračuna ili će Zagrepčani na nove izbore za skupštini. Sve bismo to trebali doznati na sjednici skupštine 13. prosinca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.