Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hoće li Grad Zagreb obnoviti pročelja višestambenih zgrada?

09.02.2017.

15:57

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči sjednice Gradske skupštine, Odbor za kontrolu danas je odbio prijedlog odluke gradonačelnika Milana Bandića o uvjetima, načinima i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada.

Ovaj prijedlog naišao je na brojne kritike članova Odbora. Ante Dodig je naglasio kako se iz prijedloga vidi da je sustav sufinanciranja pročelja nepravedan i diskriminirajuć prema građanima koji ne žive u centru grada. Mogu razumjeti zašto zona A ima višu stopu sufinanciranja, onaj dio uličnog dijela, međutim ne vidim razloga zašto bismo mi građane koji žive u zoni B - ili stanare ili vlasnike ili suvlasnike stanova - neke više opteretili financijski, a neke manje - smatram da tada nisu građani ravnopravni. Pogotovo ne mogu prihvatiti ideju, recimo, da se dvorišna pročelja različito sufinanciraju, jer oni onda nisu od interesa samo Grada nego su zapravo u interesu suvlasnika odnosno vlasnika tih stanova, kazao je Dodig.

Kritika Zvane Brumnića išla je u smjeru energetske učinovitosti, jer u prijedlogu nije jasno bi li se fasade obnavljale u cijelosti s toplinskom izolacijom ili samo djelomično u smislu bojanja fasada. Meni bi bila logika da su kriteriji postavljeni. Netko tko ide u kompletnu sanaciju - znači, i energetska obnova i izgled zgrade - ima više bodova nego onaj koji ide samo, recimo, pofarbati fasadu, istaknuo je Brumnić na što je pomoćnica pročelnika za građenje objekata društvene djelatnosti i stanogradnje Tatjana Operta odgovorila - obnova fasada je jedno. Što se nas tiče, Ministarstvo je ponudilo energetsku obnovu i tu se mogu javiti, normalno, građani koji su zainteresirani za energetsku obnovu. Mi smo ponudili čak i mogućnost toplinske izolacije, ali smo ponudili mogućnost sanacije fasada. Znači da građani mogu sami odlučiti u ovome trenutku što je povoljnije, što je njima interesantnije. Problem koji bi se mogao dogoditi ako se građani budu prijavljivali na dva natječaja - onaj od Ministarstva i onaj Gradski - nije komentirala.

Međutim, ako je svrha ovih obnova samo estetske prirode Alen Ostojić je istaknuo potrebu da se na fasade stavi zaštitni antigrafitni sloj, čega u gradonačelnikovom prijedlogu nema. Mislim da je ovo sjajna prilika da se, između ostalog, ukomponira i mogućnost da Grad Zagreb sufinancira postavljanje zaštitnog antigrafitnog premaza do visine tri metra na pročeljima zgrada koje ćemo obnavljati. Ja to moram reći na tragu brojnih primjera zgrada koje su se čak financirale iz sredstava spomeničke rente, utrošili doslovno milijune na obnovu fasada, a dva, tri, četiri mjeseca nakon toga priča je ponovno bila - džaba ste krečili, naglasio je Ostojić.

Nakon žustre rasprave pet Bandićevih zastupnika glasalo je za, dok su SDP-ovi zastupnici i HSLS-ovac Alen Ostojić ostali suzdržani što je rezultiralo time da je prijedlog odbijen. Čak je i predsjednik Gradskog HDZ-a Andrija Mikulić izjavio kako je taj prijedlog loš. Ne možemo na ovaj način rješavati probleme fasada u Donjem gradu. Ja ću vas podsjetiti, za taj dio se iz fondova mogu izvući određena sredstva. Mi imamo Ured koji se time bavi. Ajmo se mi malo bolje preorganizirati, iskomunicirati neke stvari kako možemo zajednički to napraviti. Nudit ćemo i ovdje jedno rješenje da svi budu zadovoljni. Ja sam za ovo, ali ajmo dogovoriti kvart po kvart - svi kvartovi će se na kraju morati obnoviti, rekao je Mikulić.

O tom prijedlogu će se raspravljati i sljedeći tjedan na sjednici Gradske skupštine, a glasanje će zasigurno biti zanimljivo s obzirom da su i HDZ i SDP izrazili nezadovoljstvo spomenutim prijedlogom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.