Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hrvatska na dnu ljestvice po zaštiti potrošača

30.03.2023.

13:30

Autor: Radio Sljeme

Potrošačka prava

Potrošačka prava

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Jeste li znali da kvar kupljenog proizvoda sada možete prijaviti i putem SMS-a i messengera? Dio je to nove direktive koja bi trebala dignuti Hrvatsku koja se nalazi na posljednjem mjestu po pitanju zaštite potrošača u Europi, čak petu godinu za redom. Zadnja je kada se radi o provedbi zakona, informiranju potrošača i provedbi inspekcijskih kontrola. S druge strane, prva je po broju kršenja potrošačkih prava u cijeloj Europi

Nova direktiva za Hrvatsku trebala bi promijeniti takve statistike, međutim, Igor Vujović, predsjednik upravnog vijeća Društva za zaštitu potrošača, u našoj emisiji 9,99, ističe problem te direktive.


- Nažalost, vi nemate toliko servisera na tržištu koji mogu popraviti proizvod i time mu produžiti vremenski tijek korištenja od strane potrošača, ističe Vujović. 


Na upit slušateljice kako reagirati u slučaju kada se kupljeni proizvod često kvari, a prodavač odbija zamijeniti proizvod ispravnim, nego uporno tvrdi da se neispravan mora poslati na servis, Vujović savjetuje: 


- Gospođa je trebala zahtijevati da joj se perilica zamijeni za ispravan proizvod, a ako nemaju proizvod istih performansi, onda je mogla zatražiti povrat novca. Važno je sačuvati sve račune, jamstveni list i radne naloge od servisa koliko god koristite kupljeni proizvod, naglašava Vujović. 


S druge strane, što u slučaju kada upute o garanciji nisu dostupne na hrvatskom jeziku i kada se pojavi bilo kakav problem s prodavačem, ali i do kada vrijedi jamstvo?


- U tom slučaju, na zahtjev potrošača, trgovac gdje smo kupili proizvod, dužan je dati uputstva na hrvatskom jeziku. Čim se pojavi bilo kakva sumnja kod potrošača, automatski neka podnese prijavu inspektoratu koji će onda provjeriti o čemu se radi. Što se tiče jamstva, ono traje određeni period, a kada istekne, svaki popravak ili bilo što, ide na teret potrošača. 


U svibnju prošle godine na snagu je stupio novi Zakon o zaštiti potrošača koji olakšava slanje prigovora, a Vujović se nada kako će se Hrvatska ipak podići na toj ljestvici.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici