Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hoće li se "Zrinjevac" privatizirati?

03.05.2023.

15:06

Autor: HRT RadioSljeme

Radnici "Zrinjevca"

Radnici "Zrinjevca"

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Preuređenje prometnice na Jarunu, privatizacija Zrinjevca te najavljeni prosvjed djelatnika ZET-a. To su neke od tema na koja se u našoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" osvrnuo zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

U subotu je otvorena uređena Aleja Matije Ljubeka na Jarunu. Među ostalim, proširena je biciklistička staza, vikendima će oko jezera voziti autobusna linija 113, a smanjen je broj parkirališnih mjesta za automobile - postoje tri koncentrirana parkirališta na tri ulaza u Jarun, ukupno 480 mjesta. Postoji limitirani broj mjesta kod Malog jezera, kod ugostiteljskih objekata da se parkira i stane. Postoje drop off mjesta gdje se može iskrcati sve potrebno za roštilj - rekao je Korlaet.


A sve potrebno za roštilj ostavljalo se i u, sada, uklonjenim sjenicama. One će, kaže zamjenik, biti zamijenjene novima - Javna nabava za te nove sjenice je u tijeku, sve mora proći kroz javnu nabavu na koju se svatko može javiti.


O zelenilima u gradu brine se pak podružnica Zrinjevac, no postavlja se pitanje što će s njom biti? Kruže informacije da će se privatizirati. Korlaet pojašnjava - Nama je Zrinjevac jako bitno komunalno poduzeće. Uz Čistoću i Zagrebačke ceste čini ovaj grad čistim, zelenim, ugodnim... Nama je jako važno da ta tri poduzeća dobro posluju i da daju kvalitetne usluge, vidljive rezultate. Nema nikakvog razmišljanja o rasprodaji Zrinjevca ili privatizaciji te komunalne usluge. Želimo ju držati pod gradskom kontrolom.  


Što se pak događa sa Zetom? U program nam se javio organizator prosvjeda ZET-ovih djelatnika, Neven Brnjas - Pripremamo prosvjed 31.5. ispred Remize za prava radnika, da se povećaju prava radnika i uvjeti rada ZET-a. Budući da ga zamjenik nije spomenuo među tri firme najjače u gradu, znači da ga smatra minornim za ovaj grad, barem da onda podupre da se povećaju prava radnika čiji koeficijent nije povećan već 40 godina.


- ZET smatram žilom kucavicom ovog grada. Firma je to s kojom se jako puno bavimo. Sindikati se ograđuju od prosvjeda. Svatko ima pravo prosvjedovati pa tako i gospodin sa svojim istomišljenicima- odgovorio je Korlaet.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.