Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hoće li Zagreb spasiti Imunološki zavod!?

17.01.2017.

12:31

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Agoniji Imunološkog zavoda koja je počela 2013 godine HALMED-ovom zabranom njihova rada, ne nazire se kraj. Jučer zakazani sastanak između Ministarstva zdravstva i predstavnika sinidikata EKN-a nije se održao zbog nedolaska ministra Milana Kujundžića.

Na danas održanoj konferenciji za medije predstavnici sindikata upozorili su da za spas Imunološkog ima sve manje vremena. Predsjednik sindikata EKN-a Željko Klaus potvrdio je da su još prije desetak dana poslali pisma svim nadležnim institucijama tražeći konačno riješavanje pitanja o Imunološkom. Jedini tko se je odazvao bio je gradonačelnik Milan Bandić koji je ubrzo organizirao i sastanak sa predstavnicima sindikata. Što su dogovorili rekao nam je predsjednik sindikata Željko Kraus...

"Zaključili smo da ukoliko država odustane od spašavanja Imunološkog Zavoda, da je onda grad Zagreb spreman uskočiti u tu priču i učiniti sve da zavod ostane ovakav kakav je, osim što bi se naravno promijenila situacija u vlasničkoj strukturi."  

Inače, poseban problem za djelatnike Imunološkog zavoda predstavlja podjela zavoda na "javnu ustanovu i dioničko društvo". Sindikalna povjerenica Lidija Jagarinec pokušala je trenutnu situaciju opisati riječima...

"To je kao da ste iznajmili stan i redovno plaćate sve režije, no vlasnik prestane plaćati svoje obaveze te gubi stan a vi završite na ulici."

Hoće li država ispuniti ono što je obećala ili će uskočiti netko drugi ili će Imunološki ipak nestati, ostaje nam za vidjeti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.