Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hoće li zagrebački HDZ okrenuti leđa Bandiću?

16.01.2020.

13:05

Autor: Nikolina Devčić

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Pojedini članovi HDZ-a sve glasnije kritiziraju aktualno vodstvo stranke, kako na nacionalnoj, tako i na gradskoj razini. Mnogi od njih bi htjeli prekinuti koaliciju sa strankom Milana Bandića. Gradonačelnik pak zasad nije zabrinut, a pravi test ove koalicije bit će odlučivanje o GUP-u.

Jučerašnjom objavom na Facebooku HDZ-ovac Ivan Kujundžić, koji je široj javnosti postao poznat krajem prošle godine kad je podnio ostavku na mjesto HDZ-ovog zastupnika u Gradskoj skupštini, žestoko je kritizirao vodstvo stranke. 

- Postali smo doista neprepoznatljivi u Gradu Zagrebu, prepušteni u ralje političke korupcije i godinama smo smokvin list neprincipijelnih koalicija, trgovina, da ne kažem političkih korupcija - izjavio je Kujundžić.

Na pitanje hoće li se kandidirati na unutarstranačkim izborima Kujundžić odgovara potvrdno:

- Da, nadam se , još radimo analize. Mislim da ću se kandidirati.

Da zagrebački HDZ treba prekinuti suradnju s Milanom Bandićem javno ističe još jedan istaknuti HDZ-ovac Pavo Kostopeč.

- Ono zbog čega je tiha većina zagrebačkih članova od početka nezadovoljna tom suradnjom, jedan od glavnih razloga je, taj što se Bandić nikada u toj suradnji nije ponašao kao pravi partner. Svi raniji proračuni pa i postojeći GUP je najbolji dokaz tomu. Vjerujem da svi građani dijele mišljenje da gradonačelnik nije u dovoljnoj mjeri iskoordinirao i iskomunicirao sve s građanima i svojim političkim partnerima - smatra Kostopeč.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u gradskoj skupštini Kazimir Ilijaš i podupiratelj aktualnog vodstva kaže da će odluku o GUP-u donijeti stranka, ali i da pripremaju amandmane nakon kojih nadležno ministarstvo ponovno morati dati svoje mišljenje pa do samog glasanja neće doći u veljači.

- O amandamanima koji će se podnijeti odlučivat će gradska organizacija HDZ-a, o njima će se zasigurno voditi rasprava. Vjerujem da će sve ono što će biti podneseno u tim amandmanima, biti u interesu poboljšanja Generalnog urbanističkog plana i dobrobiti građana - rekao je Ilijaš.

Prije nekoliko dana gradonačelnik Milan Bandić izjavio je kako se ne boji da će mu koalicijski partneri uskratiti podršku.

- Ja se ne bojim nikoga da me izda, to nije moj GUP, to je GUP Grada Zagreba. O njemu će se raspravljati, zastupnici će se izjasniti, ako ga usvoje idemo dalje, ako ga ne usvoje, GUP-a nema.

Rasprava o GUP-u naći će se na sjednici 6. veljače.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.