Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hoće li Zagrebački plesni centar dobiti status javne ustanove?

11.05.2017.

15:43

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga plesnih umjetnika Hrvatske i Plenuma Zagrebačkog plesnog centra organizirala je Okrugli stol na temu upravljanja javnim prostorima, a poziv za sudjelovanje na Okruglom stolu poslali su svim kandidatima u utrci za čelno mjesto Zagreba.

Okrugli stol posljednji je događaj aktivističko-umjetničkog projekta "Odbojavanje" koji se zalaže za društveno odgovorniji Plesni centar. Plesni umjetnici neodgovornim smatraju odluke dosadašnje gradske vlasti. Čime su posebno nezadovoljni pojasnila je predstavnica Plenuma ZPC-a Silvia Marchig rekavši da se radi o tome da smo prepoznali odluku pripajanja Zagrebačkog plesnog centra Zagrebačkom kazalištu mladih kao jednu društveno neodgovornu i klijentelističku poruku odnosno potez gradonačelnika Bandića. Mi smatramo da je naša umjetnička, kao i građanska dužnost, da se borimo za pravednije i za propulzivnije odnose unutar scene. Dakle, ono za što se mi zalažemo je autonomna ustanova u kojoj će struka kao takva biti uključena u upravljanje, a ne samo u reprezentaciju plesne umjetnosti.

Predsjednica Udruge plesnih umjetnika Hrvatske Ana Kreitmeyer istaknula je da je plesna umjetnost u Zagrebu i Hrvatskoj jedina umjetnička grana koja nema svoju ustanovu. Tema upravljanja javnim prostorima u gradu specifično je vezana za ZPC, ali zanima nas i stav kandidata i kandidatkinja o svim prostorima i o tome kako žele upravljati i kako se misle odnositi prema javnim prostorima, naglasila je Kreitmeyer.

Poziv za sudjelovanje na tribini poslali svim kandidatima i kandidatkinjama za gradonačelničko mjesto, a osobno je došla samo Anka Mrak-Taritaš. Došili su i predstavnici Nezavisne liste Sandre Švaljek, političke platforme Zagreb je naš i Milana Bandića 365 - stranke rada i solidarnosti. Iako suprotstavljeni na političkoj sceni, složili su se oko jednog - da Zagrebački plesni centar u budućnosti treba dobiti status javne ustanove te autonomiju koju zaslužuje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.