Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hoće li zbog uvođenja eura biti problema s bankomatima?

24.11.2022.

15:21

Autor: HRT Radio Sljeme

Bankomat

Bankomat

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Od iduće godine kuna odlazi u povijest, dolazi euro. U prvim tjednima 2023-e moći ćemo plaćati s obje valute. Banke se pripremaju za euro, no postavlja se pitanje: kako ćemo moći koristiti bankomate?  

Prva dva tjedna iduće godine bit će vrijeme prilagodbe na euro - Da bi olakšalo ljudima koji nisu stigli konvertirati svoje kune, da ne moraju brinuti, da mogu i u tom razdoblju plaćati kunama; ostatak će dobivati u eurima - objasnio je u našoj emisiji "9,99" glasnogovornik Hrvatske udruge banaka, Ivan Hrvoje Maljković.


A od sredine idućeg mjeseca, banke će svoje bankomate prilagođavati novoj valuti - Banke će početi od 15. prosinca prilagođavati bankomate kako bi jedan dio njih bio spreman za isplatu eura. Od 15. prosinca do 15. siječnja do kad traje prilagodba bankomatske mreže, ljudi mogu koristiti sve bankomate, neovisno o tome kojoj banci pripadaju. Nema nikakve naknade za podizanje gotovog novca, upravo zato da, možda ako oni bankomati koje su građani koristili nisu u funkciji u nekom trenutku, mogu koristiti bankomat neke druge banke - rekao je glasnogovornik.


Na bankomatima do travnja neće biti dostupni svi apoeni - Na bankomatima će do 1. travnja biti samo 10 i 20 eura, da se kroz sustav provuče sitniji novac, a onda kasnije će se uvoditi drugi apoeni.


Kune u euro moći će se promijeniti i tijekom cijele iduće godine. Automatski će se to pak napraviti na računima građana - Onaj račun koji je kunski, ako je odvojen IBAN od deviznog, on će se automatski konvertirati po fiksiranom tečaju i bit će u iznosu eura, dok će ovaj drugi, devizni račun, ostati i dalje aktualan. Imate 60 dana da odlučite što ćete s njim, želite li ga zatvoriti ili će Vam biti potreban za neke druge valute - zaključio je Maljković


Cijelu emisiju poslušajte ovdje.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.