Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Hod za život" okupio 15 tisuća Zagrepčana

20.05.2017.

14:36

Autor: Magdalena Pongrac/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na drugom nacionalnom "Hodu za život" u Zagrebu okupilo se oko 15 tisuća ljudi, a osim nekoliko skupina koje su prosvjedovale protiv povorke i ispriječile joj se na putu do glavnog trga, sve je proteklo mirno.

"Hod za život" ove se godine održava pod geslom "Za život, obitelj i Hrvatsku", organiziraju ga udruge civilnog društva i vjerski pokreti, a Hrvatska biskupska konferencija pozvala je na molitvu za taj događaj. Uz balone, pjesmu i poruke koje podržavaju život, Zagrepčani su "za život" hodali od Trga doktora Franje Tuđmana do Trga bana Jelačića, gdje ih je dočekao bogat glazbeni program. Okupljeni građani svih generacija takozvanu "najradosniju povorku godine" podržali su s jednim ciljem - slaviti život.

Inicijativa "Hod za život" ne želi mijenjati zakone nego podići svijest o tome da život počinje od začeća, naglasila je koordinatorica Hajdi Begović. Želimo sve ljude posvijestiti da je život temeljno ljudsko pravo i da svaki čovjeki ima pravo roditi se, živjeti svoje snove i svoj život, jer svi smo mi dobili priliku živjeti svoje živote, zauzimati se za ono što je nama bitno, pa čak i oni koji su protiv, oni se isto zauzimaju za ono što je njima bitno. Meni je drago da ti ljudi postoje i stvarno sam za svaku osobu koja bilo što želi, neka se ostvari u svom životu, ali neka ima priliku roditi se, istaknula je Begović.

Uz poruke koje promiču pravo na život od začeća do prirodne smrti, povorku su na raskrižjima dočekivale protuporuke da žene imaju pravo na odabir i da povorka ugrožava njihova prava, posebice u kontekstu gospodarskog stanja u društvu i nebrige društva za prava žena i prava rođene djece. Povorku su osiguravali organizatori i policija, a zaustavljena je nakratko neposredno prije Trga bana Josipa Jelačića jer je desetak aktivista koji se protive povorci blokiralo Ilicu sjedajući na mjesto prolaska sudionika "Hoda za život". Mi smo ovdje zato što ovo nije hod za život, ovo je politički skup, a cilj mu je ograničiti dostupnost pobačaja, a zatim ga i zabraniti. Ustavni sud je zatražio izradu novog zakona, a mi svjedočimo pritisku crkvenih i fundamentalističkih struja na povjerenstva i odbore koji pišu zakone te definiraju ljudska prava, rekla je jedna od aktivistkinja. Kako bi neistomišljenike povorke udaljila, policija je prosvjednike uhitila i odvela ih s mjesta prosvjeda u policijskim automobilima.

Osim u Zagrebu, povorka "Hod za život" danas se održala i u Splitu te u Rimu. Mirnom povorkom te plakatima s natpisima "Hrvatska voli život" i "Život - najljepši dar" okupljeni su poslali jasnu poruku - da vrednuju život i da su to spremni pokazati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.