Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Holding osigurao zdrave temelje za nastavak poslovanja"

29.04.2022.

15:40

Autor: Magdalena Pongrac

Izvješće o poslovanju Holdinga za 2021.

Izvješće o poslovanju Holdinga za 2021.

Foto: Radio Sljeme / R.S.

Uprava Zagrebačkog holdinga objavila je rezultate poslovanja za 2021. godinu. Kažu kako su, unatoč teškom razdoblju, uspjeli preokrenuti trend poslovanja u pozitivnom smjeru. Smatraju i da su postavili temelje za održivo poslovanje, no ne isključuju mogućnost povećanja cijena nekih usluga.

Oscilacije u plinskom biznisu, dospijeće milijardskih kredita na naplatu i ispravci vrijednosti imovine samo su neke od otegotnih okolnosti s kojima se najnovija Uprava Holdinga uhvatila u koštac. Zbog toga Holding za prošlu godinu bilježi gubitak od 794 milijuna kuna. 


- To znači da smo očistili bilancu za 2021., ali i za 2020., te možemo reći da započinjemo poslovanje na novim i zdravim temeljima. Isto tako, bitno je istaknuti da, kad izuzmemo jednokratne stavke radi čišćenja bilance, zarada prije kamata, poreza i amortizacije, takozvana EBITDA, za 2021. iznosi pozitivnih 230 milijuna kuna te je za 77 milijuna kuna veća nego ostvarenje 2020. - rekao je predsjednik Uprave Ivan Novaković.


A, kako doznajemo, u prva tri ovogodišnja mjeseca gubitke su smanjili za 115 milijuna kuna. Najveću uštedu, od 137 milijuna kuna, nova Uprava tek će ostvariti od prvog srpnja u području zbrinjavanja otpada, a 81 milijun kuna trebali bi uštedjeti nakon preraspodjele i otpuštanja viška radnika. A zbog gubitka od 358 milijuna kuna, prodaja Gradske plinare Zagreb-Opskrba i dalje je na stolu. Rade i na sustavu E-ovrhe kako bi se smanjili troškovi angažiranja vanjskih odvjetničkih tvrtki, što će financijski najviše rasteretiti građane.

Ipak, moguće je i poskupljenje nekih usluga, primjerice vodnih, jer je iz sadašnjih prihoda Vodoopskrbe i odvodnje nemoguće obnoviti cijelu vodoopskrbnu mrežu, koja je i danas pokazala svoje nedostatke. I cijena usluge Tržnica, koja nije rasla od 2007., mogla bi skočiti, a gubitke u pogrebnim uslugama, gdje su cijene za građane već sada visoke, trebao bi smanjiti prihod od proširenja groblja.

Ovim planom, čini se, zadovoljni su u bankama, koje su mu jutros pružile podršku, pa ne čudi što predsjednik Uprave Holdinga u pozitivnom svjetlu gleda na budućnost.


- To znači da je nakon niza godina zaustavljen trend propadanja operativnog poslovanja te da aktivnosti i mjere, koje smo započeli u drugoj polovici 2021., pokazuju pozitivne rezultate već sada. Stoga sam siguran da će budući financijski izvještaji pokazati značajno bolje rezultate te da ćemo ostvariti planirana 504 milijuna kuna pozitivne EBITDA-e, čime ćemo ostvariti temelje za održivo poslovanje i daljnje investicije koje su nužne Holdingu - istaknuo je Novaković.


Ova Uprava, čini se, želi prestati s praksom korištenja kratkoročnih kredita kako bi krpala gubitke i umjesto na povremeno gašenje požara cilja na strukturne promjene. Hoće li one uroditi plodom - tek ostaje za vidjeti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.