Hrvatski radio

Radio Sljeme

Holding pristao na pet zahtjeva radnika Čistoće

24.01.2023.

17:14

Autor: Radio Sljeme

Radnici Čistoće

Radnici Čistoće

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Radnici Čistoće ni jutros nisu izašli na teren i tako će, kažu, ostati dok god Uprava Holdinga ne ispuni sve njihove zahtjeve. Oni, između ostalog, uključuju - povećanje osnovice plaće za najmanje 12 posto, stalni dodatak od 200 eura, sistematizaciju posla u roku 30 dana, dodatak na otežane uvjete rada u visini od 100 posto te povećanje koeficijenata za prvu i drugu grupu složenosti poslova.

Pregovori s Upravom Holdinga za sada su gotovi, a štrajkaši čekaju odgovor o povećanju koeficijenata. Naime, štrajk se nastavlja jer Uprava, koja je prihvatila većinu od 11 formaliziranih zahtjeva, odbija povećati koeficijente na 1,80 za radnike i 2,40 za vozače, za što radnici traže pismenu potvrdu. Čim na to pristanu, kreću u odvoz.


- Uprava Holdinga pristala je na pet zahtjeva, a to su, između ostaloga, izrada sistematizacije u roku od 30 dana, HTZ oprema, besplatan parking. Radnici su odgovorili da traže povećanje koeficijenata, ali došao je odgovor da je to stvar pregovora te da im ne mogu na to odgovoriti. Na što su radnici tražili decidirani odgovor. Odgovor Uprave čekamo, rekla je Mirjana Kaltak, Sindikat Čistoća Zagreb.


U ovoj situaciji sindikati ne mogu puno osim jednostavnog posredovanja budući da se ne radi o legitimnoj sindikalnoj, nego o samostalnoj radničkoj akciji.


Nešto ranije oglasio se i predsjednik Uprave Holdinga Ivan Novaković pozivajući radnike da se vrate na posao, a sindikate za pregovarački stol.


- S obzirom na neuspjele pregovore Uprave i sindikata u siječnju je pokrenut proces mirenja, tako da u ovom trenutku štrajk smatramo nezakonitim, rekao je Novaković.


Davor Vić, voditelj podružnice Čistoća potvrdio je za naš radio kako su radnici još sinoć dobili pisanu suspenziju otkaza jer je to bio jedan od ključnih uvjeta za početak rada.


- Oni ne namjeravaju početi s poslom. Dok se ne ispune određeni uvjeti koji su nam danas prezentirani. To su novi uvjeti u odnosu na jučer. Uprava ih je uzela na razmatranje. Ovo nije primjeren način borbe za svoja prava i smatramo da se ovo ipak otelo kontroli, rekao je Vić.


Na pitanje što će se dogoditi ako ni danas ne bude za radnike zadovoljavajućeg dogovora i znači li to moguće otkaze za oko 2 tisuće radnika Čistoće, Vić kaže kako je radnicima jasno poručeno da sami moraju odlučiti žele li raditi ili ne. Ako ne žele, neka daju otkaz, poručuje Vić. Karte su podijeljene, prihvatiti ili odbiti, to je jedino što Uprava u ovoj situaciji može. I dalje se čeka cjelovit odgovor Uprave, a do tada ni druga smjena nije izašla na teren pa je Zagreb već 24 sata bez odvoza otpada. Još ne špušemo za vrat Napulju, ali slike grada su ružne. Što će se dogoditi ukoliko se danas ipak ne postigne dogovor i Holding ne pristane na ono što nazivaju ucjenom?


- Netko ga mora pokupiti. Angažirati nekoga da sakupi smeće dok se ovo ne riješi. Vjerujemo da do toga neće doći, rekao je Davor Vić.


Sve se strane slažu u tri stvari, pregovori moraju ići dalje, radnicima trebaju veće materijalna prav i bolji radni uvjeti, a građanima čist grad.


U međuvremenu, pojavile su se i zasad nepotvrđene informacije kako su se štrajku namjeravali pridružiti radnici Zagrebačkih cesta i Zrinjevca te ZET-a, što je stvorilo dodatni pritisak na Upravu da brzo donese svoju odluku o prihvaćanju uvjeta.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici