Hrvatski radio

Radio Sljeme

Holding se, umjesto u eurima, zadužio u kunama

07.07.2017.

14:57

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački holding izdao je drugu tranšu obveznica ukupnog iznosa 500 milijuna kuna, čime će financirati otplatu obveznica izdanih prije 10 godina. Holding će time dug u eurima na stranom tržištu kapitala zamijeniti zaduživanjem u kunama na domaćem tržištu i to po znatno povoljnijim uvjetima.

Ukupno 300 milijuna eura obveznica, koje je Zagrebački holding dugovao na inozemnom tržištu, s današnjim danom isplaćeno je do kraja. Stara obveza zamijenjena je novom, drugom tranšom s fiksnom godišnjom kamatnom stopom. Osnovna razlika između obveznica u eurima, koje smo izdali prije 10 godina i ovih kunskih obveznica je i razlika u kamatnim stopama. Kamatna stopa euro obveznica je bila 5,5 posto, a kunske 3,87 posto. S tim smo zapravo smanjili kreditni rizik te smo se u cijelosti oslobodili valutnog rizika, naglasila je predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, Ana Stojić Deban.

Iako su stare obveznice izdane još prije 10 godina, proces refinanciranja Holding je započeo prije tri godine, kada je započeo i financijsko i operativno restrukturiranje društva. S novim obveznicama i situacija će biti drukčija. Do 2023. trebat ćemo isplatiti postojeću obveznicu, a proces restrukturiranja i povrata počinjemo od danas. Znači, nećemo raditi zadnje dvije godine prije dospijeća te obveznice, nego to moramo krenuti od današnjeg dana, rekla je Stojić Deban.

Gotovih sredstava nitko nema i nije ni praksa u svijetu da se to čini, osim što ćemo sad nastojati narednih godina, svake godine osiguravati sredstva sa strane i otkupljivati te obveznice, tako da nam taj dug bude na kraju zanemariv ili relativno mali, pojasnio je pročelnik Gradskog ureda za financije, Slavko Kojić.

Grad Zagreb izdao je bezuvjetno jamstvo za izdavanje ove druge tranše, a gradonačelnik Milan Bandić zadovoljan je dogovorom postignutim s kreditorima. Zadužiti se u domaćoj valuti na domaćem tržištu te pritom smanjiti kamatu gotovo dva posto, svakako je pohvalno - istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.