Hrvatski radio

Radio Sljeme

18:10 / 08.02.2016.

Autor: Boris Bogić/Hina

Hrvati na Internetu imaju najviše sigurnosnih problema

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Četvrtina korisnika interneta u Europskoj uniji imala je tijekom prošle godine određenih sigurnosnih problema, poput virusa ili gubitka podataka, a najviše problema unutar EU-a imali su građani Hrvatske, objavio je Eurostat.

Zemlje u kojima su sigurnosni problemi najčešći su Hrvatska (41 posto), Mađarska (39 posto), Portugal (36 posto), Malta (34 posto), Francuska (33 posto). Najmanje problema imali su Česi (10 posto), Nizozemci (11 posto), Slovaci (13 posto) te Irci (14 posto).

Glavni problem za korisnike interneta su virusi ili neka druga vrsta računalne infekcije (crv ili trojanski konj), koji uzrokuju gubitak podataka i vremena.

U usporedbi s 2010. godinom, u svim zemljama, osim u Hrvatskoj, pao je udio korisnika čije je računalo zaraženo virusom ili nekom drugom infekcijom. Najveći napredak zabiljažila je Slovačka s 47 posto korisnika u 2010., na 9 posto u 2015. godini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.