Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hrvatska broji 10-ak tisuća, a Zagreb oko 500 beskućnika

10.10.2018.

10:50

Autor: Margareta Jozinović

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Svjetski je dan beskućnika. Organizacije cijeloga svijeta, posebno danas, provode različite aktivnosti kako bi senzibilizirali javnost na problematiku beskućništva. Na nacionalnoj razini brojka se vrti čak i do 10-ak tisuća, dok je na području Zagreba oko 500-injak beskućnika.

Na adresi Branimirova 53 prošle godine je otvoren centar Hrvatske mreže za beskućnike. Prošle godine otvoren je centar za pomoć i podršku beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva. Tu pokušavamo dati poseban naglasak na prevenciju. Cilj nam je doprijeti do onih skrivenih beskućnika, a to bi bili oni koji nisu pokriveni prihvatom u prihvatilištima, odnosno to su oni koji borave na ulici u nehumanim uvjetima. Pokušavamo ih primiti na nekakvoj individualnoj razini ili im malo pomoći i pokušati riješiti situaciju. A isto tako kroz grupni rad, grupne radonice i edukaciju informatičkog tipa i sličnim inicijativama pomoći im da se uključe u tržište rada, rekao je psiholog Hrvatske mreže za beskućnike, Ivan Vrbicki.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.