Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hrvatska na indeksu ravnopravnosti gotovo posljednja

07.03.2018.

14:25

Autor: Margareta Jozinović

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Ususret Međunarodnom danu žena u Memorijalnom centru Marije Jurić Zagorke Povjerenstvo za ravnopravnost spolova održalo je 5. tematsku sjednicu koja je ovoga puta posvećena Mariji Jurić Zagorki i njezinoj borbi za prava žena.

Poznata književnica, novinarka I borkinja za ljudska prava žena, Marija Jurić Zagorka, svojim zalaganjem I istupanjem protiv politike svoga vremena postala je "prateta" odnosno prethodnica feministkinja, rekla je gradska zastupnica Rada Borić. 1903. Marija je organizirala prve ženske demonstracije. Bila je protiv mađarizacije i germanizacije i doista je imala razvijenu nacionalnu svijest. Ono što je zanimljivo je da je Zagorka i prve žene u nešto što bismo mogli reći preteča prvih ženskih sindikata. Ona vrlo dobro zna da žene mogu biti nositelji promjena.

Da je Hrvatska na indeksu ravnopravnosti među EU članicama gotovo posljednja, ukazala je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova grada Zagreba, Tamara Čubretović. Najlošije stojimo po pitanju nasilja nad ženama i to je u vrtoglavom porastu. Posljednjih godina svakih 15-20 dana se u Hrvatskoj ubije jedna žena što je žalosna brojka. Tema femicida je nešto što se voli stavljati pod tepih i za sada nema kvalitetnog rješenja. 

Klub zastupnika SDP-a za iduću sjednicu Gradske skupštine podnio je prijedlog zaključka za potpisivanje europske povelje ravnopravnosti spolova, koja bi prema Ćubretović bila dobra podloga za daljni razvoj ravnopravnosti.

"Pojam naroda I čovječanstva ne dijeli muški spol od ženskoga. Ni pojam državljana ne dijeli muža od žene kad im dijeli dužnosti" Marija Jurić Zagorka, Kako je bilo, 1953.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.