Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hrvatska nacionalna domena slavi 30. rođendan

02.03.2023.

13:13

Autor: Magdalena Pongrac

Obljetnica hrvatske nacionalne domene

Obljetnica hrvatske nacionalne domene

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici svečano je obilježena 30-ta godišnjica postojanja hrvatske nacionalne domene. Formalno priznanje Hrvatske u globalnom internetskom prostoru dogodilo se 27. veljače '93. potvrdom uporabe nove vršne .hr domene. Doznali smo koliko je napredovala kroz desetljeća.

Ulazak u globalni internetski prostor prije 30 godina za Hrvatsku je ponajprije značio bolju povezanost sa svijetom znanosti. Hr domena najčešće se rabila upravo u te svrhe, bila je besplatna, ali i dostupna malom broju ljudi, rekla je voditeljica Registra .hr domene, Anamarija Sorić Ćustić.

- Prva domena u Hrvatskoj bila je srce.hr. S godinama je broj domena rastao i, s jučerašnjim danom, imamo 124 735 hr domena.


Danas se naša domena razlikuje od gotovo svih nacionalnih domena na svijetu - evo i po čemu.

- Prvo je to što je naš sustav jedan od najpouzdanijih u Europi zbog točnosti korisničkih podataka, jer smo integrirani s OIB registrom i ta verifikacija korisnika kod registracije je jako pouzdana, sustav nam je siguran i imamo točne podatke. Drugo, ono po čemu smo jedinstveni i izazivamo čuđenje u svijetu jest to što je naša domena besplatna, odnosno imamo 40 posto naplatnih i 60 posto besplatnih domena.


Pred .hr domenom je i svijetla budućnost, odnosno mnogobrojni projekti CARNET-a koji vode digitalizaciji obrazovnog sustava.

- Riječ je o projektima e-škole, e-sveučilišta, Brain, cjelovite informatizacije sustava odgoja i obrazovanja, projekt Attend i projekt kvantne komunikacijske infrastrukture.


Projekti su vrijedni više od 330 milijuna eura, a trebali bi pridonijeti razvoju informacijsko-komunikacijske tehnologije, poboljšanju sustava obrazovanja i pružanju jednakih mogućnosti svim korisnicima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.