Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hrvatska obrtnička komora podnijela tužbu protiv Ubera

01.02.2017.

13:14

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska obrtnička komora danas je podnijela tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu ispred obrtnika taksi prijevoznika koji su njezini članovi, a protiv Uber Croatia zbog poticanja na nelegalni prijevoz putnika.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec kazao je da je riječ o tužbi protiv nedopuštenog oglašavanja i da su se odlučili na nju jer se "uporno krši zakon i pojedini propisi, i na taj način se smanjuju mogućnosti svima koji rade legalno".

Svaka je konkurencija dobrodošla, no ovdje se radi o tvrtki koja radi nelegalno, koja ne poštuje zakone i koja potiče na nelojalnu konkurenciju, istaknuo je.

Dodao je i kako se stvara dojam u javnosti da svi mogu raditi sve, da ne treba imati papire, a HOK to osporava i to će dokazati ovom tužbom. Uber Croatia, kako je rečeno, oglašava nelegalni prijevoz putnika osobnim automobilom, što je u stvari autotaksi prijevoz ali bez licence i dozvole, čime potiče nelojalnu konkurenciju.

Taksisti upozoravaju kako Uber od dolaska na hrvatsko tržište krši niz zakona i zakonskih propisa, ignorira i financijske obveze koje bi kao pružatelj taksi usluga morao platiti, a tek je nedavno fiskalizirao svoje poslovanje. Na taj način, kako navode u HOK-u, Uber svoje načelno jeftinije usluge temelji na neplaćanju davanja državi koje su obrtnici i trgovačka društva dužni plaćati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.