Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hrvatska slavi Dan neovisnosti

08.10.2015.

16:48

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije 24 godine Hrvatski je sabor donio odluku o samostalnosti i raskidu svih državno-pravnih veza s bivšom zajednicom. U povodu toga u Saboru je održano svečano primanje. Praznik je obilježen i polaganjem vijenaca na Mirogoju.

Obljetnicu hrvatske neovisnosti Sabor je obilježio svečanim prijemom, sjećajući se 8. listopada 1991. kada je prvi saziv Sabora odlučio raskinuti sve državnopravne veze s bivšom državom SFRJ. Sabor je tu odluku donio u dramatičnim okolnostima, u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, izvan svoje zgrade na Markovom trgu.

Na gradskom groblju Mirogoj predsjednik Vlade Zoran Milanović sa stranačkim kolegama i državnim dužnosnicima položio je vijenac i zapalio svijeću pred spomenikom Glas hrvatske žrtve - zid boli, pred Grobnicom narodnih heroja, pred grobom Ivice Račana, pred središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te pred grobom dr. Franje Tudjmana

Izaslanstva predsjednice Republike, Hrvatskog sabora i Grada Zagreba obilježavanje Dana neovisnosti započela su također polaganjem vijenaca. Položili su ih kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Ivice Račana, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te na grobu dr. Franje Tuđmana.

Izaslanstvo HDZ-a predvodjeno predsjednikom Tomislavom Karamarkom položilo je vijence i zapalilo svijeće pred Zidom boli i na grobu pokojnog predsjednika dr. Franje Tudjmana. U crkvi svetog Marka u 10 sati služena je misa za sve poginule branitelje i žrtve Domovinskog rata, a prije toga predsjednik Sabora Josip Leko položio je vijence na Mirogoju. Vijence je položilo i izaslanstvo Vlade na čelu s predsjednikom Zoranom Milanovićem te izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom strankeTomislavom Karamarkom.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović čestitala je svim Hrvatima i građanima Hrvatske u zemlji i u svijetu Dan neovisnosti, istaknuvši kako je konačno proglašenje državne neovisnosti 8. listopada 1991. jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti te kako Hrvatska treba biti ponosna na sve što je postiga od tada i zajedništvom otvoriti prostor razvoju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.