Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Hrvatske politike prema izbjeglicama su pune nasilja"

20.06.2022.

12:45

Autor: Hina/MM

Svjetski dan izbjeglica

Svjetski dan izbjeglica

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Na Svjetski dan izbjeglica, Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije (CMS) upozorila je da su hrvatske politike prema izbjeglicama pune nasilja i kršenja ljudskih prava te podsjetila na potrebu za otvorenijim, solidarnijim i inkluzivnijim društvom. -Svjetski dan izbjeglica podsjetnik je svima nama da ovo društvo možemo učiniti otvorenijim, solidarnijim i inkluzivnijim-, istaknula je Kekuš na konferenciji za novinare na Markovu trg.


Naglasila je da politike države trebaju biti solidarne prema izbjeglicama, jer to, kaže, trenutno nisu nego su i dalje upravo suprotne, pune su nasilja i kršenja ljudskih prava, pa čak i onih najugroženijih skupina, djece. Uoči besplatne projekcije dokumentarnog filma "Igra sjenki", koju CMS organizira večeras na Ljetnoj pozornici kina Tuškanac, Kekaš je predstavila protagoniste filma - Sajid Khan iz Afganistana i Jano iz Sirijskog Kurdistana su kao djeca bez pratnje doživjela pushbackove na hrvatskim granicama. 


-Molim vas da tretirate svakog čovjeka i dijete jednako-, poručio je Khan koji je se s 15 godina našao u situaciji da prelazi zelenu granicu, hoda po šumama, preko planina i suočava se s hrvatskom policijom. Redateljica filma Eefje Blankevoort istaknula je kako je prije četiri godine "odlučila istražiti tamnu stranu Europe". 


-Danas je trenutak da zastanemo i pogledamo što se događa na vašim granicama, i ne samo na vašim, nego i europskim granicama-, istaknula je Blankevoort. Istaknula je da je snimajući dokumentarni, upoznala mnoge izbjeglice koje na europskim i hrvatskim granicama doživljavaju nasilje i nasilno protjerivanje. 


-Jedan dečko iz filma, Mustafa, bio je 50 puta pushbackan, ali i mučen na granici. Hrvatski granični policajci, njih 14, mučili su ga, slomili ruku, koristili elektrošoker-, ustvrdila je redateljica.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.