Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hrvatski građani potrošit će u prosincu više od 12 milijardi kuna

25.11.2016.

13:05

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko gospodarstvo raste prema svim pokazateljima, a povećava se i potrošnja građana. Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, hrvatski građani potrošit će u prosincu, mjesecu s tradicionalno najvećom potrošnjom, nešto više od 12 milijardi kuna, što je više nego lanjskog prosinca.

To je istaknuto na konferenciji za novinare u Hrvatskoj gospodarskoj komori. 

Dobri gospodarski pokazatelji potiču optimizam potrošača i njihovu veću potrošnju pa ove godine očekujemo znatniji rast trgovine na malo, a osobito - dobre rezultate potrošnje u predblagdanskom i blagdanskom vremenu u prosincu. 

Slobodno možemo reći da će promet u trgovini na malo rasti za 2016-tu najmanje 3,2 posto, dok je u 2015-toj taj postotak iznosio 2,4 posto. Prema procjenama HGK, hrvatski građani će u prosincu 2016-te trošiti nešto više od 12 milijardi kuna. To je brojka za oko pola milijarde kuna veća nego procjena prošle godine, istaknule su direktorica u Sektoru trgovine pri HGK i njezina pomoćnica Ema Culi i Tomislava Ravlić.


Može li rast potrošnje ugroziti prisutnost salmonele u mnogim trgovačkim centrima?

Ovakva situacija se odrazila na pad prodaje mesa i to negdje oko 30 posto. Poglavito se to odnosi na smrznutu piletinu, na svježa pureća prsa. Međutim, mi očekujemo da će ipak ova inspekcijska kontrola koja traje i još će trajati jedno vrijeme, završiti s uspjehom svoj posao i da će se situacija na hrvatskom tržištu stabilizirati. Ne očekujemo da će situacija sa salmonelom značajnije utjecati na potrošnju. Ako građani neće kupovati proizvodi tih tvrtki čiji su proizvodi zaraženi salmonelom, više će paziti i kupovati te proizvode od nekih drugih kompanija, zaključile su Culi i Ravlić.    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.