Hrvatski radio

Radio Sljeme

Hrvatski izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo

13.12.2015.

15:48

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već tradicionalno od 1993. i ove su godine članovi Saveza izviđača Hrvatske donijeli Betlehemsko svjetlo kojeg su u prigodnoj ceremoniji ispred zagrebačke katedrale najprije predali predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki, a potom ga zajedno unijeli u crkvu i predali mons. Josipu Kuhtiću.

Hrvatski izviđači svjetlo mira donijeli su iz Beča u koji ga austrijski izviđači od 1986. donose iz Betlehema. Primajući Betlehemsko svjetlo od devetegodišnjeg Zagrepčanina Viktora Petrića, Leko je istaknuo da je to svjetlo simbol nade i vjere.

Ovo je svjetlo nada i vjera, a donose ga mladi. Kada se to spoji - to je zaista optimistično, rekao je Leko dodajući da su oba simbola upućena građanima Hrvatske. U ponedjeljak će Betlehemsko svjetlo biti doneseno i u Hrvatski sabor.

Pozdravljajući mlade izviđače koji su svjetlo donijeli u Zagreb iz kojega će ga odnijeti u svoje župe, mons. Kuhtić okupljene je vjernike podsjetio da je za katolike vrijeme iščekivanja Isusova rođenja "milosno vrijeme obraćanja u ljubavi". Kršćanstvo se ne iscrpljuje u molitvama i euharistijskim slavljima nego se mora pretočiti u djelotvornu ljubav, poručio je rektor zagrebačke prvostolnice mons. Kuhtić.

Dora Šimunović iz Saveza izviđača Hrvatske podsjetila je da je dolazak Betlehemskog svjetla u Hrvatsku tradicionalna inicijativa izviđača. Na prvu nedjelju Došašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski ga izviđači iz Betlehema nose u Beč. Nakon ceremonije u Beču, na kojoj sudjeluju i hrvatski izviđači, svjetlo donose u Zagrebačku katedralu, a nakon toga kroz izviđačke udruge odlazi do brojnih hrvatskih župa.

Betlehemsko svjetlo jedini je otvoreni plamen koji se može voziti avionom i ta poruka mira dosad nije naišla ni na kakvu zapreku.

Inicijativa Betlehemskog svjetla rodila se u okviru dobrotvorne misije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Potaknula ju je na Božićnu večer 1986. u emisiji austrijske televizije, u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, jedna gledateljica koja je darovateljima kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.