Hrvatski radio

Radio Sljeme

HSLS: Bandić leti u Dubai i pogoduje Arapima na trošak građana

12.03.2019.

11:39

Autor: Magdalena Pongrac

Dusko Marusic/PIXSELL

Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / -

Odlazak gradonačelnika Milana Bandića u Dubai predstavlja još jedno neopravdano trošenje gradskog novca, poručili su gradski HSLS-ovci. Pitaju se kako je moguće da je gradonačelnik dogovorio put u Dubai samo nekoliko dana od otvaranja ponuda investitora za projekt "Grad u gradu".

Iako su tek prije tjedan dana stigle ponude za uređenje milijun četvornih metara Novog Zagreba, koji obuhvaćaju hipodrom i Zagrebački velesajam, iz Grada su priopćili da favorita koji će graditi tzv. "Grad u gradu" odnosno "Zagrebački Manhattan" već imaju. Upravo danas, s predstavnicima arapske tvrke Eagle Hills, gradonačelnik Milan Bandić sastaje se u Dubaiju. Sumnjivo je to HSLS-ovom gradskom zastupniku Darku Klasiću koji ne odobrava način odabira projekta vrijednog pola milijarde eura, jer smatra da je riječ o pogodovanju privatnoj tvrtki - Ako imamo ozbiljne namjere, logično bi bilo da je taj investitor najprije došao u Zagreb i prezentirao projekt. Zašto odlaziti u Dubai? Zar opet nešto radimo ispod žita ili lobiramo za nekakvog stranog izvođača radova? Ovo putovanje je postalo skupo plaćeni privatni izlet Gradske uprave u Dubai gradskim novcem, a sve u korist privatnog stranog investitora!

O megalomanskom projektu ništa se ne zna, jer nije provedena javna rasprava, upozorava predsjednik gradskog HSLS-a Vladimir Andrić. Pita se što će biti s tehnološkim parkom na Velesajmu, u koji se godinama ulaže - Prije dvije sjednice smo napokon došli do toga da Zagrebački velesajam radi u plusu s novom upravom. Dakle, toliki prostor koji se nakon niza godina otvorio te počeo raditi i privređivati, sad ćemo to maknuti mladima i svim ljudima grada Zagreba, a stavljamo i hipodrom van grada. Je li to u interesu Zagreba ili samo u interesu građevinskog lobija?

A osim na put u Dubai, upozorava Klasić, gradonačelnik proračunski novac troši i na kampanju vlastite stranke, primjerice, na izbore u Lici na kojima je prošle nedjelje dobio najmanje glasova - Prekjučer je završila kampanja u Ličko-senjskoj županiji, gradonačelnik je bio više od tri puta ondje i vodio kampanju za svoju stranku sredstvima Grada Zagreba.

U HSLS-u najnovije slučajeve smatraju dokazima da gradonačelnik nema kvalitetan plan razvoja grada i da proračunski novac troši kako hoće, a njegove stihijske odluke plaćaju građani.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.