Hrvatski radio

Radio Sljeme

HSLS-ov poziv Tomaševiću: "Dovedite u Čistoću sposoban kadar jer grad postaje deponij"

21.11.2022.

14:09

Autor: Radio Sljeme

Darko Klasić i Kristijan Jelić

Darko Klasić i Kristijan Jelić

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Prijedlog proračuna za 2023. godinu je na dobrom putu, no štedi se na krivim stavkama, smatraju u gradskom HSLS-u, koji poziva gradsku vlast da hitno nešto poduzme i oko neodrživog stanja u gradskoj Čistoći.

HSLS-ovce žulja što u proračunu teškom 16,6 milijardi kuna nema davno najavljenih kapitalnih projekata poput Jarunskog mosta, bazena u Španskom, podzemne garaže u Klaićevoj, projekta podizanja željezničke pruge na nivo +1 na trasi Heinzelova - Podsused te uređenja Jarunskog jezera. Kristijan Jelić upozorava na još jedan apsurd.


- Čak je uvredljivo koliko su u proračunu povećali sredstva za javne potrebe u sportu. Uvećali su ih, naime, za čak 156 kuna! Kod njih je izgleda vrh bavljenja sportom biciklizam, što se vidi i u prijedlogu proračuna. Jako puno brige se vodi o novim biciklističkim stazama. Nemam ništa protiv biciklističkih staza, mislim da su one itekako poželjne, ali nije samo bicikliranje sport - ističe Jelić.


Brine ih i stanje u Čistoći, zbog čega grad sve više sliči deponiju. Čelnik gradskog HSLS-a Darko Klasić kaže da državne institucije maksimalno izlaze u susret Gradu Zagrebu iako su već odavno mogle i trebale intervenirati, osobito s obzirom na improvizacije sa biootpadom na kompostani u Jakuševcu. Očigledno nešto ozbiljno nije u redu sa Čistoćom i načinom upravljanja tom podružnicom, naglašava Klasić.


- HSLS poziva gradonačelnika da u Zagreb dovede nekoga tko zna upravljati smećem. Neprihvatljivo je da građani ne dobivaju uslugu koju plaćaju. S druge strane, svakodnevno plaćaju te usluge kroz račune i kroz veći prirez i porez. Grad Zagreb ne zaslužuje ovakvu improvizaciju u gospodarenju otpadom. Zaslužuje ozbiljan projekt koji ima viziju i nekakav cilj. Doveli smo novog direktora Čistoće iz Osijeka, ali ne vidimo da se išta značajno promijenilo u posljednjih godinu dana. Čini mi se da je situacija još eskalirala - od nedostatka dijelova za kamione Čistoće do nedostatka ljudskih resursa - ističe Jelić.


Gradski HSLS će na prijedlog proračuna uputiti svoje amandmane, za koje se nadaju da će biti prihvaćeni.  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici