Hrvatski radio

Radio Sljeme

HSLS protiv prodaje gradskih prostora najmoprimcima

21.10.2021.

10:09

Autor: Magdalena Pongrac

Jurica Galoic/Pixsell

Jurica Galoic/Pixsell

Foto: - / -

Model prodaje poslovnih prostora u vlasništvu Grada koji je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević netransparentan je i protutržišan - istaknuo je u priopćenju gradski HSLS. Tvrde da ovaj model najmoprimce stavlja u povlašteni položaj u odnosu na ostale poduzetnike.

Naime, zakon omogućuje da se prostor proda izravno najmoprimcima koji se nalaze u njemu i koji su tijekom proteklih pet godina uredno ispunjavali ugovorne obveze, no tako i oni koji su na netransparentan i protutržišni način došli do tih prostora sada dobivaju i pravo prvokupa, čime se diskriminiraju svi ostali poduzetnici - tvrde iz HSLS-a. Ističu kako Tomaševićev model time „cementira" dosadašnji klijentelizam, diskriminira i izravno nanosi štetu Zagrepčanima.

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a i saborski zastupnik Darko Klasić te zastupnik HSLS-a u gradskoj Skupštini Kristijan Jelić podržavaju prodaju imovine u vlasništvu Grada, ponajprije prodaju poslovnih prostora. Grad nije i ne treba biti poduzetnik, on ne može stvoriti stvarnu dodanu vrijednost, stoga nema potrebe da u vlasništvu ima poslovne prostore koji su proteklih godina bili jedno od glavnih žarišta korupcije i klijentelizma - ističe se u priopćenju zagrebačkog HSLS-a.

Podsjećajući da su na to upozoravali i u prošlom sazivu Skupštine, ističu da su načelno pozitivno reagirali na najavu gradonačelnika Tomaševića o prodaji barem dijela poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, no predloženi model smatraju netransparentnim i protutržišnim.

Iako je zakonski dopušten, predloženi način nije jedini mogući - kažu iz HSLS-a - a njime će se izravno oštetiti već posrnuli gradski proračun. Umjesto da se iskoristi prilika te se prodajom poslovnih prostora maksimalno poveća korist za Zagrepčanke i Zagrepčane, primjerice, nadmetanjem u kojem mogu sudjelovati sve zainteresirane osobe, i time pomogne saniranju financija Grada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.