Hrvatski radio

Radio Sljeme

HSLS: Ravnatelja "Lisinskog" smijenila politika?

13.03.2023.

13:54

Autor: Magdalena Pongrac

Ravnatelj KDVL Dražen Siriščević

Ravnatelj KDVL Dražen Siriščević

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Skandalozna je i sramotna odluka o smjeni ravnatelja Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražena Siriščevića. Ističu to iz gradskog HSLS-a i traže smjenu Upravnog vijeća Lisinskog, ali i pročelnice za kulturu te zamjenika gradonačelnika. 

Ideja o smjeni Siriščevića, koji je Lisinskim ravnao 14 godina, stigla je s novom gradskom vlasti, odnosno novim članovima Upravnog vijeća Lisinskog nedavno izabranim u Gradskoj skupštini. Ističe to potpredsjednik gradskog HSLS-a Alen Lochert koji smjenu smatra politički motiviranom. Sumnja i kako zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, nauštrb Lisinskog, trguje utjecajem.

- Trgovačko društvo Oris d.o.o. godinama organizira Dane orisa u ovoj koncertnoj dvorani i godinama dobiva velike popuste na tržišnu cijenu. Napominjemo i da račune plaćaju s 300 do 700 dana zakašnjenja. Usprkos svemu tome, postoji e-mail komunikacija i dopisi koji pokazuju da su gospodin Luka Korlaet i gospođa Emina Višnić pokušali, a očito i uspjeli, pomoći Orisu da plati samo osnovi trošak gdje dvorana ništa ne zarađuje i tako gubi 20 000 eura na godinu. Pozivam gradonačelnika Tomislava Tomaševića da sam istraži ove informacije!


Iznio je još, po njemu, štetnih odluka novog Upravnog vijeća.

- Po novom, koncertna dvorana više ne smije naplaćivati usluge HRT-u, čime u jednoj godini gubi više od 130 000 eura.


Sve se to događa pod budnim okom pročelnice gradskog ureda za kulturu Emine Višnić koja, kaže Lochert, nije prepoznala da je pod Siriščevićem Lisinski procvao. On je, tvrdi, u našu metropolu doveo brojna svjetska imena među kojima Berlinsku filharmoniju, Londonski simfonijski orekstar, Joshuu Bella, Johna Malkovitcha...

- Najbolji pokazatelj uspješnosti rada ove dvorane je njezina konstantna popunjenost, traženje karte više te pozitivan financijski rezultat koji u kontinuitetu ostvaruje pa je tako dvorana prošlu godinu završila s 500 000 eura u plusu.


No, među poznatim licima našlo se i ono Plácida Dominga za čiji koncert je Siriščević, navodno bez ikakve kontrole, podijelio velik broj ulaznica te time financijski oštetio Lisinski. Inače, ovaj proslavljeni pjevač i dirigent nije uspio ni napola napuniti koncertnu dvoranu, izvjesno je - zbog toga što je u njoj nastupao nedugo nakon što su na njegov račun isplivale optužbe o seksualnom zlostavljanju, trgovini ženama i prostituciji.


Ipak, ovaj krimen nije spriječio brojne ugledne osobe iz svijeta glazbe i umjetnosti da pokrenu platformu podrške Siriščeviću. Podržavaju ga tako Ivana Šutej, Miro Gavran, Krešimir Dolenčić, Ivo Lipanović, Elizabeta Kulmer, Miroslav Lilić i brojni drugi, a traže da mu se omogući da na mjestu ravnatelja ostane još dvije godine, koliko mu traje mandat.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.