Hrvatski radio

Radio Sljeme

HSLS upozorava "Novi sustav naplate odvoza otpada bit će skuplji i nedjelotvorniji ukoliko nije sveobuhvatan"

10.08.2022.

12:10

Autor: Radio Sljeme

 HSLS

HSLS

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Zastupnik HSLS-a u Gradskoj skupštini Kristijan Jelić i predsjednik gradskog ogranka Darko Klasić rekli su na konferenciji  kako je novi model naplate odvoza otpada tek  mali dio u cjelokupnog programa gospodarenja otpadom u Zagrebu te ujedno najlakši i najjeftiniji za realizaciju.


Kristijan Jelić smatra da će novi model biti još jedan promašaj gradske vlasti ako se ne riješe pitanja kompostane i centra za gospodarenje otpadom.


- Bojim se da će biti raznih diverzija, odlaganje otpada po deponijima, odlaganje komunalnog otpada u vrećice koje se ne naplaćuju poput onih za biootpad ili odlaganje u susjedni smetlarnik", kazao je Jelić.


Zagrebački HSLS-ovci ne vjeruju da će građani Zagreba od ove jeseni u većem broju razvrstavati otpad, jer, kako ističu, otpad na sumnjivi način završava na odlagalištu na Jakuševcu, što je vrlo demotivirajuće za one koji uredno odvajamo otpad u kućanstvu.


- Imamo podatke za proteklu godinu koji pokazuju da je u padu odvojeno prikupljanje otpada, a bojim se da će se takav trend nastaviti", poručuje Jelić.


Kao dodatni problem naglašena je edukacija, iako je za nju i reklamnu kampanju izdvojeno 1,8 milijuna kuna. 


 HSLS-ovci su uputili kritike i zbog nedostatka transparentnosti u Zagrebačkom Holdingu te zbog stanja u javnom prijevozu, dodavši da u njemu ima važnijih prioriteta od postavljanja info panela u tramvaje, kao što je uspostavljanje redovitog i točnog voznog reda.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.