Hrvatski radio

Radio Sljeme

Humanitarna akcija "Sve za njega"

04.11.2017.

11:06

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mjesec studeni u cijelom se svijetu obilježava kao mjesec podizanja svijesti o raku prostate. Mnogi muškarci simbolično puštaju brkove u znak potpore oboljelima od te zločudne bolesti, a na Trgu bana Josipa Jelačića održana je humanitarna akcija, čiji je cilj osvijestiti muškarce o raku prostate.

Rak prostate je rak starije muške populacije te se preporučuje provoditi PSA probir kod osoba starijih od 50 godina, odnosno u osoba starijih od 45 godina koje u obitelji imaju jednog ili više članova oboljelih od raka prostate, istaknuto je na ovoj humanitarnoj akciji.

Dr. Egidio Čepulić, predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, istaknuo je kako je rak prostate drugi najčešći karcinom po pojavnosti kod muškaraca. Naglasio je kako se rak prostate dijagnosticira vrlo lako mjerenjem PSA (prostata specifičnog antigena) iz krvi te da je u ranoj fazi izlječiv u gotovo 97 posto slučajeva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.