Hrvatski radio

Radio Sljeme

Humanitarna utrka Reumatlon na Bundeku

19.10.2018.

09:27

Autor: Mario Mihaljević

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Na jezeru Bundeku sutra se održavaju humanitarne utrke Reumatlon i Mini Reumatlon, kojima se želi ukazati na reumatske bolesti i važnost fizičke aktivnosti kao najboljeg načina njihove prevencije i liječenja, a ove godine prikupljat će se sredstava za pokretanje dječjeg reuma kampa.

Reumatske bolesti su jedan od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice. Više od 100 milijuna ljudi u Europi onesposobljeno je za rad i uobičajene dnevne poslove zbog koštane boli, koja je najčešća posljedica tih bolesti.

Reumatlon je nastao kao projekt Hrvatskog reumatološkog društva 2014. godine, a od 2016. održava se i Mini Reumatlon, utrka malih pacijenata oboljelih od reumatskih bolesti. Dosad su sudionici utrke bili pacijenti i medicinski profesionalci uključeni u liječenje reumatskih bolesti - liječnici, fizioterapeuti, medicinske sestre i drugi, a ove godine pozivaju sve zainteresirane građane da im se priključe. Organizatori očekuju dolazak stotinjak djece oboljele od upalnih reumatskih bolesti iz cijele Hrvatske, a dosad je za utrke prijavljeno oko 500 sudionika.

Cilj događanja je organizacija dječjeg reuma kampa gdje bi se djecu koja boluju od reumatskih bolesti u sigurnoj sredini tijekom višednevnog boravka upoznalo s njihovom bolešću i dijagnostičkim i terapijskim mogućnostima, te im se pružile smjernice za kvalitetan život, u što pripada i fizička aktivnost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.