Hrvatski radio

Radio Sljeme

humanitarna utrka Zagreb Advent Run 2019.

21.11.2019.

13:09

Autor: Antonia Ćosić

humanitarna utrka Zagreb Advent Run 2019.

humanitarna utrka Zagreb Advent Run 2019.

Foto: - / -

Najzabavnija i najšarenija humanitarna utrka Zagreb Advent Run održat će se 8. prosinca. Junaci koji će biti kostimirani u Djeda Božićnjaka, vilenjake i druge likove iz božićnih priča trčat će protiv opake bolesti - melanoma, a sve u suradnji s udrugom Zdravi pod suncem.

Bit će teško uvjeriti djecu da Djed Božićnjak ne postoji nakon što vide 3 tisuće njih kako trče. Ovaj bajkoviti prizor Zagreba doprinijet će promociji grada u svijetu. Prošle godine je trčalo 2 i pol tisuće sudionika iz 29 zemalja, a ove godine su, osim na humanitarni cilj, dodatno pazili i na prometnu regulaciju, ističu organizatori Berislav Sokač i Mario Petrović.

Ovogodišnje izdanje utrke posvećeno je edukaciji i promicanju važnosti odgovornog ponašanja na suncu kroz sva godišnja doba te cjelogodišnjoj brizi o koži. Od melanoma, jednog od najagresivnijih tumora, svakoga dana obole više od dvije osobe u Hrvatskoj. Stoga je prijeko potrebno potaknuti građane na savjesno i preventivno djelovanje kada je u pitanju zdravlje kože jer je, unatoč suvremenim dostignućima u liječenju, prevencija i rano otkrivanje bolesti i dalje od presudnog značenja za pozitivne prognoze liječenja, a time i život oboljelih.

Melanom, zloćudni tumor kože, je postao sve izraženiji javnozdravstveni problem diljem svijeta te se smatra vrstom tumora s najbržim rastom incidencije među svim zloćudnim tumorima. Rado smo se odazvali pozivu organizatora utrke da zajedničkim snagama podignemo razinu svijesti te educiramo javnost o ovoj bolesti - izjavila je primarijus Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože Zdravi pod suncem.

Prijave na ovu jedinstvenu humanitarnu utrku su produljene do 1. prosinca, a prijaviti se možete na: www.zagrebadventrun.hr. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.