Hrvatski radio

Radio Sljeme

HURO: "Grad je lagao Visokom upravnom sudu"

06.03.2023.

10:58

Autor: Radio Sljeme

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Odluka Visokog upravnog suda, kojom se u slučaju mjere roditelj odgojitelj išlo u korist Gradu, pojačat će kaos u ionako pretrpanim vrtićima, tvrde u Hrvatskoj udruzi roditelj odgojitelj, optužujući gradske vlasti da su lagale sudu vezano uz kapacitet gradskih dječjih vrtića. 

Upozoravaju da grad i dalje nema dovoljan broj vrtića za svu djecu koja će, uz onih 3300 koji su već ostali neupisani, nahrliti u gradske vrtiće nakon što njihovi roditelji ostanu bez mjere roditelj odgojitelj. Kažu da je Grad lagao Visokom upravnom sudu.


- Ono što je izazvalo šok i nevjericu u javnosti, odmah nakon presude, bio je nastup dogradonačelnice Danijele Dolenec koja je hladno izjavila kako dostupnosti, odnosno mjesta za vrtiće i ove godine sigurno neće biti te kako se nada da bi se brojka mogla popraviti tek kroz dvije godine. Dakle, Dolenec je u istom danu kada je bila donesena presuda poručila tom sudu da se grad oko kompenzacija šalio, odnosno potvrdila da je grad zapravo lagao sudu kada je dao tzv. garancije o univerzalnoj dostupnosti vrtića, jer ta kompenzacija korisnicima uslijed ukidanja mjere treba odmah. Ova skandalozna izjava potvrđuje ono što HURO govori od prvoga dana napada nove gradske vlasti na mjeru roditelj odgojitelj, a to je da konstantno manipuliraju i lažu - stoji u u priopćenju.


Uvjereni su da će roditelji odgojitelji imati problema sa zapošljavanjem. 


-  Od svih ovih laži najgora laž je kako će se korisnici mjere roditelj odgojitelj snaći jer će se moći zaposliti i upisati dijete u vrtić. Prema svemu iznesenome, od grada tih garancija nema, a ne može ih niti biti obzirom da će mjesta u vrtićima još dugi niz godina nedostajati. Poslodavci ne mogu i ne žele zapošljavati roditelje s više djece radi općepoznatih pratećih problema češćih izostanaka takvih radnika s radnog mjesta s time da kada bi se istima čudom čak oslobodilo mjesto u vrtiću na njega ne bi mogli aplicirati jer nisu u radnom odnosu što ne mogu biti jer nemaju gdje sa djecom - navode u HURO-u. 


Imali su što reći i za izjavu da su majke odgojiteljice "žrtve" jer nisu na tržištu rada. 


- Objašnjenja da su majke korisnice ove mjere dovedene u loš položaj jer su izostale sa tržišta rada je neprihvatljiv, jer dolazi od skupina koje pokušavaju svoja uvjerenja manjine nametnuti većini žena ne pitavši ih što one stvarno žele jer analiza nikada nije bilo. Jednako neuvjerljiv i uvredljiv argument je da su djeca iz ove mjere nesocijalizirana što je paušalna i nestručna procjena bez provedenih znanstvenih analiza i dolazi od strane istih kojima je uz određivanje što bi majke trebale jednako tako roditeljska uloga strana i potpuna nepoznanica - navode, između ostalog, u priopćenju.


Ponavljaju da će svim dopuštenim pravnim sredstvima nastaviti braniti prava korisnika ove mjere, a prva sljedeća stanica je - Ustavni sud. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici