Hrvatski radio

Radio Sljeme

HURO: "Roditelj-odgojitelj je demografska, a ne socijalna mjera"

03.01.2022.

11:32

Autor: Radio Sljeme

Danijela Dolenec

Danijela Dolenec

Foto: Davorin Visnjic/Marko Lukunic / PIXSELL

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja odbila je sastanak sa zamjenicom gradonačelnika, Danijelom Dolenec, oko utvrđivanja eventualnih kompenzacijskih mjera za one građane koji će, prvoga svibnja, prestati biti korisnici mjere. Predsjednica udruge, Ana Marija Brebrić Lacko za Radio Sljeme je izjavila da će, sredinom mjeseca, Visokom upravnom sudu predati zahtjev za ocjenu zakonitosti izmijenjene odluke Roditelj odgojitelj kojom bi najveći dio korisnika mjere, izgubio to pravo.

Brebrić Lacko tvrdi da, otkako su odlučili izmijeniti mjeru Roditelj-odgojitelj, nadležni u Gradu Zagrebu nisu bili raspoloženi za suradnju.

Predsjednica HURO o mjeri roditelj odgojitelj

U Udruzi smatraju kako je Roditelj-odgojitelj demografska mjera, a ne socijalna i kako takva je donesena 2016. Brebrić Lacko najavljuje ocjenu zakonitosti i kaže kako nikakve izmjene, koje idu na štetu korisnika, ne dolaze u obzir.

Predsjednica HURO, Ana Marija Brebrić Lacko

Iz Hrvatske udruga roditelja odgojitelja (HURO) dobili su poziv iz Gradske uprave s prijedlogom sastanka sa zamjenicom gradonačelnika, Danijelom Dolenec zakazan za 11. siječnja 2022.g. Tema: “upitnik za korisnike i molba za pomoć”, a sastanak su odbili. 


U priopćenju navode da im je "nakon ignoriranja svih naših upozorenja, stalnih poniženja, neargumentiranih rasprava i potpunog negiranja demografskih potreba grada, neprihvatljivo je da nas se sada poziva u pomoć i to nakon što je Odluka o izmjenama izglasana (glasovima koalicije Možemo! i SDP). Potpuno je neshvatljivo da, nakon što je Grad ipak odlučio od 1. svibnja 2022. dijelu korisnika ukinuti pravo, a preostalima pet puta smanjiti novčanu mjesečnu naknadu za obitelj s djecom, vlast u gradu Zagrebu očekuje kako će korisnici njima biti na raspolaganju za pomaganje u skupljanju opširnijih podataka o njima samima uz obrazloženje da bi se time kreirale nekakve mjere, koje bi im tada možda bile od pomoći.


Nepoznavanjem merituma i dublje problematike te sustavnim negiranjem stručnih analiza od strane demografa i uz naša prethodna upozorenja, krajnje je neprihvatljivo da se nastali problem brige za obitelji i djecu koja će biti ostavljena bez prihoda ili su im isti smanjeni, pokušava riješiti na ovaj način. Grad je mogao prikupljanje podataka odraditi puno ranije, kroz nadležni Ured za demografiju koji je, između ostaloga, napravio analizu na koju su se pozivali gradonačelnik i vladajući pri izglasavanju “revidiranja mjere”. Sigurni smo kako je resorni ured kadrovski i logistički dovoljno stručan i ekipiran da odradi i ovu novu analizu korisnika mjere Roditelj odgojitelj tako da ne vidimo niti smisao razgovora na predloženu temu. Za buduće sastanke uvijek smo na raspolaganju, ali nikako dok je aktualna Odluka o izmjenama na snazi.


Radi svega navedenog tražimo pokretanje postupka poništavanja ove štetne Odluke u Skupštini grada te smo u tom slučaju spremni na ozbiljan dijalog, a što se tiče samih prava svih korisnika mjere Roditelj odgojitelj, udruga HURO je već poduzela i pravne korake u zaštiti istih.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici