Hrvatski radio

Radio Sljeme

11:08 / 01.12.2013.

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HVM: "Mediji, solidarizirajte se!"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je "U ime obitelji" zabranio izvještavanje iz njihova stožera za nekoliko medija - među kojima i HRT- HND je pozvao ostale medije na bojkot solidarnosti. Pozivu se pridružilo i Vijeće za medije.

HRT, Index.hr, net.hr, tportal.hr, sva izdanja EPH grupe te Novi list jučer su se našli na listi nepoželjnih medija za Inicijativu "U ime obitelji" (cijelo priopćenje pogledajte na http://radio.hrt.hr/radio-sljeme/clanak/festival-demokracije-u-ozracju-cenzure/31922/).

Na to je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo pozivom svim redakcijama na bojkot izvještavanja iz stožera te građanske inicijative ako se njezini članovi, u međuvremenu, ne predomisle. Povratne informacije zasada nema pa se oglasilo i Hrvatsko vijeće za medije koje "osuđuje postupak Građanske inicijative "U ime obitelji", dosad neviđen presedan u medijskom protoru, kojim su značajnom dijelu medija uskratili akreditacije i mogućnost izvještavanja iz prostora u kojima će pratiti i dočekati referendumske rezultate.

Građansku inicijativu pozivamo da povuku svoju odluku i omoguće novinarima da rade svoj posao.

Nevjerojatno ja da se 2013. godine u zemlji članici Europske unije, zbog nezadovoljstva pisanjem ili praćenjem njihovih aktivnosti novinarima i određenim medijskim kućama zabranjuje izvještavanje.

U radu HVM-a sudjeluju medijske kuće, portali, novine i elektronički mediji koji pokrivaju više od 90 posto hrvatskog medijskog tržišta. Stoga pozdravljamo odluku gotovo svih medija članica da zbog nedemokratske i cenzorske odluke građanske inicijative "U ime obitelji" ne prate njihove aktivnosti prije i poslije objave  rezultata referenduma.

Obzirom da je referendumsko pitanje vezano uz Ustav Republike Hrvatske podsjećamo na sadržaj članka 38. Ustava, koji je nedvosmisleno jedan od najvažnijih temelja demokracije: “Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji”.

Dodajmo da su se mnogi mediji, poput Nove TV, RTL Televizije i Večernjeg lista, solidarizirali s "nepoželjnima" te neće izvještavati iz referendumskog stožera Građanske inicijative "U ime obitelji".

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.