Hrvatski radio

Radio Sljeme

HZJZ do petka provodi besplatno testiranje na HIV

21.11.2022.

12:59

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Pandemija i HIV

Pandemija i HIV

Foto: Ilustracija / Shutterstock


Besplatnim i anonimnim testiranjem brzim testovima Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u sklopu projekta "Živjeti zdravo", pridružio se Europskom tjednu testiranja na HIV. 


Cilj je informirati građane o važnosti testiranja, ranog otkrivanja infekcije HIV-a i pravovremenog liječenja, a testiranja će se provoditi do petka u Zavodu u Rockefellerovoj 12 od 15 do 19 sati.


- Prvo razgovaramo s osobom kako bi utvrdili je li se ta osoba rizično ponašala ili nije. Ako procijenimo da se radilo o rizičnom ponašanju onda provodimo testiranje. Ono je vrlo jednostavno, praktički bezbolno jer radi se o brzom testu iz jagodice prsta. Kada kapilarnim testiranjem uzmemo uzorak čeka se nekih 10 do 20 minuta kako bi dobili nalaz. U Hrvatskoj srećom nemamo i nadamo se da nećemo imati velik broj zaraženih HIV-om. U slučaju pozitivnog nalaza, imamo vrlo dobro komunikaciju s Klinikom za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević pa ih dalje uputimo njima, pojasnila nam je proces testiranja na HIV Lana Kasumović iz HZJZ-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici