Hrvatski radio

Radio Sljeme

HZZO obavio kontrolu u KBC-u Zagreb zbog slanja ovrha

18.11.2015.

14:13

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon pritužbi brojnih građana koji su zaprimili od KBC-a Zagreb opomene pred ovrhu zbog navodnih dugova za pariticipaciju, HZZO je proveo kontrolu u KBC-u Zagreb te će nakon izrade konačnog izvješća odlučiti o izricanju odgovarajuće mjere KBC-u, npr. opomene ili opomene uz novčanu kaznu.

Opomene su zbunile mnoge građane jer pojedinci nisu koristili nikakvu zdravstvenu zaštitu u KBC-u Zagreb. Neki su imali ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje, tako da nisu bili dužni plaćati sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite, dok je dio građana oslobođen plaćanja sudjelovanja po nekoj zakonskoj osnovi, poput djece.

KBC Zagreb odlučio je, naime, naplatiti višegodišnja milijunska dugovanja za participacije, pa su putem odvjetničkog ureda na tisuće adresa poslane uplatnice i opomene. U HZZO-u za to nisu znali, a do problema je došlo zbog neusklađenosti s podacima HZZO-a.

HZZO zajedno s KBC-om radi detaljnu provjeru statusa osiguranih osoba i analizu osnovanosti slanja opomena pred ovrhu, nakon čega će KBC Zagreb sve opomene koje nisu bile osnovane povući uz ispriku osiguranicima, najavili su iz HZZO-a.

U KBC-u navode da su opomene poslane osiguranim osobama koje u trenutku pružanja zdravstvene usluge nisu platile sudjelovanje iz niza razloga: nisu imale policu dopunskog osiguranja, nisu imale uputnicu, nije bilo moguće utvrditi status u dopunskom osiguranju, nisu imale novaca za podmiriti račun za sudjelovanje ili se kasnije ispostavilo da nemaju status obveznog osiguranja.

Po riječima Uprave KBC-a, takve pacijente nisu odbijali pregledati jer smatraju da je to neetički i nije u skladu s pravilima struke. Iz istog razloga nisu odbijali izdavati nalaze pacijentima, pogotovo ako im je preporučena kakva terapija. Radi se o velikom ukupnom iznosu potraživanja od građana koji KBC Zagreb po naplati koristi za liječenje pacijenata.

Sve osigurane osobe koje i dalje imaju dvojbi oko zaprimljenih opomena HZZO poziva da se jave kako bi se razjasnila osnovanost zaprimljene opomene, te im se pomoglo u rješavanju neugodne situacije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.