Hrvatski radio

Radio Sljeme

HZZO: "Šaljemo inspekciju na Rebro!"

13.11.2015.

15:07

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Početkom idućeg tjedna HZZO će poslati inspekciju u KBC Zagreb zbog odaslanih opomena pred ovrhu o kojima Zavod ništa nije znao. Nastavak je to naše priče o stotinama građana koji "okupiraju" KBC zbog opomena za participacije za koje nisu znali da ih trebaju platiti niti su ikada dobili račun.

Od danas nitko više ne bi smio dobiti takvu opomenu pred ovrhu jer je HZZO izričito tražio od KBC-a da obustavi naplatu, kako sami kažu, tih čudnih računa. Počeli su međusobno usklađivati podatke kako bi se vidjelo tko je zaista nešto treba platiti, a tko je nepravedno terećen. Jer takvih slučajeva ima, rekao je za Radio Sljeme voditelj HZZO-ova Regionalnog ureda Zagreb, Josip Silovski:

Uparivanje tih računa danas je počelo iako smo mi našli na računima da tu imate mladih osoba, znači, dječje dobi koji nemaju obvezu nikakvog sudjelovanja do 18 godina, studenti, onda imamo one osobe koje imaju HB iskaznicu. To su hrvatski branitelji koji su oslobođeni po tome od sudjelovanja - našli smo da imaju osiguranje za ono za što ih se tereti.

Silovski je dodao da bi velik dio problema sigurno bio riješen međusobnim usklađivanjem baza podataka da je HZZO bio obaviješten o namjerama KBC-a, umjesto da se odmah išlo na utuživanje.

Mislim da je postojalo kvalitetnije rješenje, nego ići odmah preko odvjetničkog ureda. Da smo znali mi to, mi bi to uspjeli vjerojatno, u razgovoru s našim ugovornim partnerom KBC-om Zagreb, riješiti.

Oni koji misle da su nepravedno terećeni jer su, u doba na koje se opomena odnosi, imali dopunsko ili neko drugo osiguranje, trebaju otići po potvrdu u područne urede HZZO-a. To ne mogu riješiti elektroničkim putem jer osiguranik Odvjetničkom uredu "Par i Gradac" treba dostaviti potvrdu da nije "kriv".

Mi ćemo im dat' potvrde da su tada imali osiguranje- i obvezno i dopunsko - ako su stvarno imali i da su oslobođeni tog dugovanja za koje ih se tereti.

Potvrde se izdaju u područnim uredima u Mihanovićevoj, Klovićevoj i Jukićevoj.

Na kraju, važno je imati na umu članak iz ugovora između HZZO-a i KBC-a Zagreb u kojem stoji da, svaki izdani račun, osguranik/pacijent mora osobno potpisati.

                                                                          Čl. 8. st.3.:

„Ustanova se obvezuje da će odmah nakon pružene zdravstvene zaštite osiguranoj osobi izdati osobni račun koji je osigurana osoba obvezna potpisati.

Ustanova se obvezuje račun iz stavka 3. ovog članka dostaviti nadležnom regionalnom uredu/područnoj službi u roku od 5 dana od dana pružene zdravstvene zaštite.“

Razvoj ove priče pratite na našem webu ("Slučaj "KBC Zagreb": I bez računa se računa?"  i "Ovako sam srušio opomenu pred ovrhu", op.a), a svoja iskustva nam pošaljite na radio_sljeme@hrt.hr

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.