Hrvatski radio

Radio Sljeme

HZZO upozorava građane na lažne djelatnike!

21.10.2020.

18:44

Autor: Boris Bogić/Hina

Duško Jaramaz/PIXSELL

Duško Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje upozorava građane da ne nasjedaju na pokušaje prijevare različitih trgovaca i akvizitera koji se lažno predstavljaju kao njihovi djelatnici te nude prodaju usluga ili skupih aparata.

Iz HZZO-a kažu da prevaranti nude građanima usluge masaže, pretrage, skupe aparate i preparate, telefonom ili na kućnoj adresi. Ovih su dana obaviješteni o dva slučaja pokušaja takvih prijevara.

"Osiguranik s područja Zagreba prijavio nam je slučaj u kojem mu se osoba telefonskim putem lažno predstavila kao djelatnik HZZO-a nudeći 'besplatno medicinsko pomagalo (lumbalni pojas) uz poštarinu od 100 kuna koju bi im HZZO vratio sa sljedećom mirovinom'", kaže se u priopćenju.

Prijavljen je i slučaj kada je osoba koja se lažno predstavljala kao djelatnik HZZO-a dolaskom na kućnu adresu pokušala kontaktirati osiguranu osobu.

HZZO je proteklih godina više puta zaprimio dojave građana o prevarantima koji zloupotrebljavaju ime HZZO-a, nudeći pri tome različite usluge i aparate, čak tražeći novčani polog i pin bankovnih kartica.

"Napominjemo da HZZO obavlja poslove koji se tiču ostvarivanja prava na obvezno zdravstveno osiguranje, i to isključivo na lokacijama ispostava i područnih ureda, a ne na kućnim adresama. Djelatnici HZZO-a ne bave se prodajom niti preporukom bilo kakvih proizvoda telefonskim putem niti dolaskom na kućne adrese. Isto tako, ni izabrani doktori primarne zdravstvene zaštite ne sudjeluju u prodaji medicinskih aparata", poručuju iz HZZO-a.

Građane koji se nađu u takvoj situaciji pozivaju da pokušaj prijevare prijave policiji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.