Hrvatski radio

Radio Sljeme

I Bandić službeno krenuo u utrku za gradonačelnika

24.04.2017.

14:42

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kao što je i očekivano u utrku za zagrebačkog gradonačelnika službeno je ušao i Milan Bandić. Predstavio je i svoje dvije zamjenice - dugogodišnju suradnicu Jelenu Pavičić Vukićević i Oliveru Jurković Majić.

Skinuvši sako i kravatu te zasukavši rukave, gradonačlenik Bandić se obratio prisutnima objasnivši koji je njegov ideal grada. Svakodnevno ga mjenati, a da pritome to graniči s umjetnošću, ali je moguće. Zato je Zagreb danas među najpoželjnijim gradovima za život u Europi.

Osvrnuo se i na temeljne točke programa. Briga za demografsku obnovu, drugo - znanje i obrazovanje, treće - zapošljavanje, četvrto - solidarnost, peto - zajedništvo, šesto - možda najbitnije - otvoren i siguran grad.

Bandić je najavio i 11 novih projekata koje želi ostvariti u novom gradonačelničkom mandatu, a započeti su u ovom. Među ostalim, to su obnova pročelja, podrška poduzetinicima i obrtnicima, izgradnja sljemenske žičare, socijalnih stanova, povezivanje Grada i Zračne luke Franjo Tuđman tračnicama te izgradnja kongresnog centra. Namjera mu je graditi škole i novu knjižnicu u Paromlinu, te napokon izgraditi hospicij. Postavit će se četiri spomenika, a u bivšoj tvornici Zvijezda izgraditi Muzej tolerancije. Bandić se osvrnuo i na pitanja o tome gdje će sebi podići spomenik. A ja njima izvadim iz rukava Ivu Andrića, kaže rijetki su oni koji umiru dvaput, jednom kad umru, kad se duša i tilo, što bi rekla moja baka, dile, a drugi put kad umri njihova dijela. Budući da djela sugrađana i mene nikad neće umrijeti - to su naši spomenici - zajednički!

Od važnijih projekata koje će raditi u suradnji s Vladom Bandić je istaknuo suradnje o Imunološkom zavodu i o izgradnji nove dječje bolnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.