Hrvatski radio

Radio Sljeme

I dalje veliki broj poslodavaca ne isplaćuju plaću radnicima!

23.02.2016.

09:16

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plaće u Hrvatskoj ne isplaćuju ukupno 7.413 poslodavca, koji zapošljavaju 25.845 radnika, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća za razdoblje obračuna od siječnja do prosinca prošle godine.

Statistički pregled poreznih obveznika, poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, prema popisu objavljenom 22. veljače, pokazuje da plaće ne isplaćuju 6.164 pravne osobe s 22.198 zaposlenih te 1.249 fizičkih osoba s 3.656 radnika.

Ti su podaci su formirani na temelju dostavljenih obrazaca JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće i to za obračunsko razdoblje od siječnja do prosinca 2015. godine (kriterij tri mjeseca uzastopno) te za obračunsko razdoblje od srpnja do prosinca (kriterij tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci), objašnjavaju iz Porezne uprave.

Porezna uprava zato poziva sve radnike koji ne primaju plaću, a čiji poslodavac nije na objavljenom popisu, da to prijave na besplatni broj telefona 0800 49 49.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.