Hrvatski radio

Radio Sljeme

I gradski SDP protiv gradnje crkve u parku na Savici

02.07.2016.

19:44

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački SDP usprotivio se najavi gradnje crkve u uređenom parku na Trnjanskoj Savici, podržavajući tako građansku inicijativu "Čuvamo naš park". Već dvije godine predlažu da se izradi mapa javnih gradskih prostora s nalogom da se ti prostori čuvaju i ne otuđuju.

Zašto bi građanima uzimali park koji već postoji i koji je lijep kako bi sagradili crkvu? Nitko nije protiv gradnje crkve, dapače, neka se crkva gradi, međutim postoje alternativne lokacije kako bi ovaj park ostao očuvan, istaknuo je SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Dominik Etlinger na konferenciji za novinare u parku na Trnjanskoj Savici.

Najavio je da će kao gradski zastupnik potaknuti tu temu na aktualnom satu sjednice zagrebačke Gradske skupštine te da očekuje odgovor zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da će se odustati od gradnje crkve u uređenom parku i naći alternativna lokacija. Podsjetio je gradonačelnika na obećanje gradnje parka na Kajzerici i dječjeg igrališta u Blatu. Nadam se da ih nije zaboravio, kao što je zaboravio sva ostala obećanja, kaže Etlinger.

Inicijativa: Park je tu već 30 godina, ljudi ga koriste

Predstavnica građanske inicijative "Čuvamo naš park" Nevenka Trumbetaš Bakić rekla je da je park na Savici tu već 30 godina, a za građenje crkve bi se moralo porušiti stabla, šetnica, klupice...Osim crkve izgradio bi se i župni dvor, 30 parkirnih mjesta i cesta. Gradnji u postojećem parku nema mjesta, poručila je. Sve oko ovog projekta je netransparentno, uvid u projektnu dokumentaciju moguć je samo jedan dan i to u vrijeme radnog vremena. Jednostavno nema dijaloga, istaknula je.

Kaže kako Savica nije kompletno uređena i ne vide razloga da se zamjensko zemljište ne pokloni, kupi ili što već treba za gradnju crkve. Građani park koriste jer je Savica ionako previše izgrađena, rekla je.

Podsjetila je da su prije tri godine u parku organizirali druženje, prosvjed i peticiju za koju su prikupili više od tisuću i dvjesto potpisa kako bi pokazali da ovo smatraju "uzurpacijom prostora". Rekla je da je dva mjeseca nakon toga gradonačelnik Bandić na 100 metara od parka organizirao gradske vrtove i tamo ima parcelu koju mu uređuje Zrinjevac. "Pa evo, jedan lijepi prijedlog: Neka svoju parcelu pokloni", poručila je gradonačelniku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.