Hrvatski radio

Radio Sljeme

I KB "Sveti duh" bez klime?

23.07.2015.

10:40

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Ležao sam tri tjedna na Kirurgiji i osjetio na vlastitoj koži što znači kad je vani 35, a bolnica nema klimu" - požalio nam se slušatelj koji je prvi srpanjski toplinski val proveo u Kliničkoj bolnici "Sveti duh". Iz Uprave bolnice poručuju - strpite se još malo.

Iznadprosječno visoke srpanjske temperature teško su podnošljive i potpuno zdravim osobama, a kamoli onima koji su ovih dana prikovaniuz bolnički krevet. Nakon svjedočanstava iz Petrove bolnice i bolnice u Slavonskom brodu, slušatelj Marijan nam je jutros skrenuo pozornost na, kako navodi, jednako tešku situaciju u (gradskoj) bolnici na Svetom duhu kojoj bi "također trebala donacija klima uređaja".

Ravnatelj bolnice doktro Mladen Bušić za Radio Sljeme odgovorio je kako je 60 posto Svetog duga klimatizirano, a u dijelove koji nisu pod klimom, ona bi trebala biti uvedena do jeseni. PRenosimo njegovo priopćenje u cijelosti:

"Zatečeno stanje klimatiziranosti smještajnih kapaciteta Bolnice je oko 60 %. U okviru navedenog u cijelosti su klimatizirane jedinice intenzivnog liječenja Klinike za unutarnje bolest, Klinike za kirurgiju, Klinike za Neurologiju, Klinike za ginekologiju i porodništvo i Zavoda za urologiju.

- U Bolnici je, osim navedenog, u cijelosti klimatiziran objedinjeni Središnji hitni prijam što uključuje sve ambulante, dijagnostike i operacijske dvorane, opservaciju s 10 ležajeva te sve čekaonice. Također su klimatizirane ordinacije, dijagnostike te čekaonice poliklinika klinika i zavoda Bolnice. U Bolnici su također klimatizirani prostori svih operacijskih dvorana te laboratorijske dijagnostike i druge ordinacije i dijagnostike.

Na daljnju, ranije predviđenu, klimatiziciju smještajnih kapaciteta Bolnice, izravno utječu objektivne okolnosti ograničenosti kapaciteta trafostanice za opskrbu električnom energijom koja se nalazi na lokaciji Bolnice, što je u ingerenciji Hrvatske elektroprivrede. Bolnica je s HEP-om sklopila ugovor o priključenju dodatnih kapaciteta izgradnjom nove trafostanice u rujnu 2014. godine. Prema najavama Elektre Zagreb očekivani rok izgradnje nove trafostanice je do kraja 2015. godine, nakon čega će se moći okončati planirana klimatizacija Bolnice."

Bušić navodi kako su proveli interno istraživanje među pacijentima pojedinih odjela i utvrdili kako, iznenađujuće, upravo pacijentice Odjela babinjača nikako ne žele uvođenje klima uređaja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.