Hrvatski radio

Radio Sljeme

I Zagreb odao počast stradalim braniteljima i civilima Vukovara i Škabrnje

17.11.2017.

21:12

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje svečano je obilježen u našem gradu programom "I reći ću vam jednu stvar - zapamtite Vukovar!". Povodom 26. obljetnice građani večeras pale lampaše i time se prisjećaju svih stradalih branitelja i civila.

Sjećanje na ratne uspomene i strahote. Uvijek je doza žalosti, ali i ponosa prisutna, rekao je jedan od građana koji je došao zapaliti lampaš. Druga je kazala kako se želi namjerno zaboraviti prošlost, ali da se nacija ne može graditi bez sjećanja jer su to naši mladi sinovi koji su svoje živote dali za ovu DomovinuTrebamo se ponositi našim borcima. Osjećam se vrlo svečano i puno pieteta prema borcima koji su stvorili našu državu, dodala je građanka. 

Večerašnji središnji program kod koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u organizaciji je Kluba veterana 148. brigade HV i Saveza Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. 

Kolone vojske, policije i orkestra Hrvatske Vojske kao i kolone motorista prizori su koji su svečano obogatili ovu večer. Vukovarsko svjetlo mira u naš grad donio je dragovoljac Domovinskog rata Petar Janjić - Tromblon. Paljenju lampaša pristupili su, uz dužnosnike, učenici OŠ Savski Gaj te Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Svečanom obilježavanju nazočio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je došao odati počast žrtvama Vukovara. Ponosni smo na borbu na slobodu, istaknuo je ministar unutarnjih poslova, a mladi kadeti znak su da Vukovar nikad neće biti zaboravljen.

Minutom šutnje, molitvom te puštanjem 200 bijelih balona u znak 200 ubijenih i ekshumiranih žrtava iz masovne grobnice na Ovčari - poginuli branitelji i civili bili su prisutni. Svečano obilježavanje i ove je godine održano s jednakim ciljem - da se Vukovar nikad ne zaboravi. 

Puno je stratišta napravila srbočetnička vojska i velikosrpska agresija, a nama je ostalo jedino da se to nikada ne zaboravi, zaključio je gradonačelnik Milan Bandić.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.