Hrvatski radio

Radio Sljeme

Igrokaz i upozorenje na gubitke u vodovodnom sustavu

11.08.2016.

18:05

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić u blizini Nacionalne i sveučilišne knjižnice održao igrokaz u kojem je u kanistre za vodu uzeo vodu obrazlažući kako je to voda koju će odnijeti Zagrepčanima koji i nakon deset godina obećanja i danas nemaju vodu u svojim domovima.

Način na koji sam grabio vodu i cijeli ovaj performans možda nekima izgleda kao šala, ali nažalost to je tužna sudbina velikog broja naših sugrađanki i sugrađana koji i u 21. stoljeću, a nakon desetljeća obećanja još uvijek nemaju vodu u svojim domovima, rekao je tom prigodom Bernardić. Po njegovim podatcima, riječ je o negdje o 3,5% zagrebačkog stanovništva ili negdje do 10.000 zagrebačkih kućanstava koji još uvijek nemaju pitku vodu.

Crno desetljeće je iza nas, desetljeće obećanja kako će svi građani grada Zagreba dobiti vodu, ovdje u fontane su utučeni milijuni, a veliki broj ljudi nema ni osnovno ljudsko dostojanstvo, smatra predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Gubici u vodovodnom sustavu su golemi, a to pokazuju izvješća revizije jer se od izvora, od crpilišta vode do slavina u kućanstvu, u stanovima izgubi pola vode, pojasnio je Bernardić. Kako je dodao, to znači da plaćamo dvostruko cijenu vode. Postoji prostor za smanjenje cijene pitke vode za pola i Uprava na čelu s SDP-om nakon sljedećih lokalnih izbora ima vrlo jasan plan sanacije vodovodnog sustava u gradu Zagrebu, najavio je Bernardić. Istaknuo je kako će SDP nakon pobjede na lokalnim izborima uložiti u vodovodni sustav novac iz sredstava grada Zagreba i fondova Europske Unije i napraviti da se vodovodna mreža obnovi, te da nema gubitaka u vodovodnom sustavu. Po Bernardićevim riječima, to će omogućiti da građani grada Zagreba imaju pitku vodu po dvostruko manjoj cijeni, a to je i cilj". Predsjednik zagrebačkoga SDP-a tvrdi da proteklih godina vodovodni sustav nije saniran te da je zanemarivan pa su zato u vodovodnom sustavu gubitci golemi, odnosno, kako je rekao, "dvostruki".

U ovo predizborno vrijeme imamo nakon desetljeća lažnih obećanja i najavu besplatnih priključaka za vodu, ali građani grada Zagreba nisu 'glupi somovi' koji će se upecati na predizbornu udicu", poručio je Bernardić i naglasio kako ne treba podcjenjivati ljude kojima se deset godina obećava da će im se napraviti nešto što se do dana današnjeg nije napravilo. Naša je poruka vrlo jednostavna, s ulaganjem u vodovodni sustav smanjit ćemo gubitke koji su sada dvostruki u vodovodnom sustavu i omogućit ćemo građanima da imaju jeftiniju vodu u 21. stoljeću, ali ćemo prije svega omogućiti i svim građanima grada Zagreba da imaju vodu jer to mora biti prioritet, te se mora stati na kraj lažnim obećanjima, poručio je Bernardić.

Zaključio je i kako grad Zagreb nema nikakav jasan plan ni vizije potrebne za razvoj grada.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.