Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ima li Grad novaca za obnovu nakon potresa?

26.10.2020.

16:00

Autor: Krešimir Vešnik

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Gradski zastupnici sutra će na skupštinskoj sjednici raspravljati o 60-ak prijedloga. Među njima je onaj o osnivanju Fonda za obnovu grada nakon potresa. Iz oporbe tvrde da su financije u teškom stanju te da Grad ne može plaćati dugove ZET-u. Postavlja se pitanje: Ima li Grad novaca za obnovu?

Različite su teme o kojima će se sutra raspravljati na sjednici gradske skupštine. No u središtu pozornosti su ipak gradske financije.

"Grad nije u stanju podmirivati redovite obveze prema ZET-u pa će se sutra raspravljati o odgodi plaćanja gradskog duga od 61 milijun kuna prema toj tvrti", ističe članica Kluba Nezavisnih zastupnika, Marijana Sumpor - Upozorila bih da je ZET, moguće, pred stečajem. Kako će funkcionirati javni prijevoz u gradu Zagrebu ako ZET ne može otplaćivati dugove prema financijskim institucijama za koje je jamčio Grad Zagreb koji nema više sredstva za platiti po jamstvima te dugove. To znači stečaj cijelog Grada. Ovakvi projekti su doprinjeli tome.

Projekt o kojem govori zastupnica je izgradnja žičare. Za upravitelja žičare Grad je odredio baš ZET koji je pak na sebe preuzeo obvezu financiranja izgradnje od 537 milijuna kuna. No ona je još veća, napominje predsjednik kluba Renato Petek pa zato traži analizu realizacije projekta - Sve ono što smo uspjeli saznati do sada: aneksi ugovora, projektanti, nadzor, priključci, parking, otkup zemljišta, asfaltiranje Gračanske ceste, dodatni aneksi zbog klizišta koja su utvrđena na trasi; dovode nas do cifre od 730 milijuna kuna. To je iznos od gotovo 20 tisuća eura po jednom metru žičare. To je najskuplja žičara koja može postojati na ovome svijetu!

Da je Grad u teškom financijskom stanju smatra i gradski SDP - Vidimo raznorazne modele pretakanja iz šupljega u prazno i financiranja gradskog proračuna. Jedna od zadnjih stvari je potpisivanje sa Zagrebačkim holdingom od gotovo 400 milijuna kuna koje bi se trebalo plaćati u narednim godinama - rekao je njihov predsjednik Gordan Maras.

U narednim godinama Grad će plaćati i obnovu nakon potresa. Zbog toga će se sutra glasati i o osnivanju Fonda za obnovu grada. A s kojim sredstvima će se obnovljati, pita se SDP-ov potpredsjednik skupštine Matej Mišić - S obzirom da je i prema podacima vlade šteta na području grada Zagreba oko 80 milijardi kuna, znači da bi Grad Zagreb za obnovu iz proračuna trebao dati oko 16 milijardi kuna. To je ogroman novac. To je visina od gotovo dva godišnja gradska proračuna. A gradonačelnik o tome šuti.  

Kako će se financirati obnova gradonačelnik Milan Bandić odgovara - COVID i potres su dva prioriteta za koje će novaca biti. Odakle novci? Od onih 900 milijuna kuna u Fondu fiskalnog izravnanja, koji uplaćujemo 15 godina. To su gradski novci, poreznih obveznika Grada Zagreba i očekujem od Vlade da to pošteno, sada, ne uzima Gradu Zagrebu.   

Uz navodeno na Dnevnom redu su, među ostalim, i odluka o izmjeni Prostornog plana grada, prijedlog o oslobađanju ugostitelja od poreza na potrošnju te prijedlog o osnivanju društva "Blok Kvatrić".

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.