Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ima li kraja ljudskoj gluposti? U Zagrebu postoji više od 9 tisuća divljih odlagališta otpada

26.03.2023.

16:48

Autor: Radio Sljeme

Divlji deponij u Brezovici

Divlji deponij u Brezovici

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Na sjednicu Skupštine u četvrtak stiže prijedlog SDP-ovog zastupnika Renata Peteka da se hitno donesu mjere za sanaciju i sprječavanje nastajanja novih divljih deponija u gradu. 

Petek poziva gradonačelnika da zastupnicima podnese izvještaj o tome je li i što Grad učinio po pitanju rješavanja divljih odlagališta otpada u gradu. Kaže da je to gradonačelnikova obveza koju on nije napravio otkako je dobio mandat, a divljih odlagališta sve je više.


- To se može odnositi i na zelene otoke, gdje ljudi ostavljaju otpad oko spremnika. No fokus ovog prijedloga je prvenstveno na divljim odlagalištima u prirodi, osobito onima koji se nalaze u blizini izvora pitke vode. Riječ je o raznim vrstama otpada - od građevinskog do opasnog, kemijskog otpada. Štošta je bačeno u prirodu. Prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, takvih odlagališta u Zagrebu je više od 9 tisuća. Prvenstveno se radi o području Novi Zagreb - zapad, no najviše je zagađeno područje Žitnjaka i Peščenice. No takvih odlagališta ima na svim rubnim dijelovima grada, uključujući i podsljemensku zonu. Grad Zagreb, nažalost, prošle godine nije aplicirao ni povukao sredstva Ministarstva zaštite okoliša za borbu s ilegalnim odlagalištima otpada. To su zapravo sredstva Fonda za zaštitu okoliša, koja uključuju uklanjanje, sortiranje i zbrinjavanje otpada te postavljanje nadzornih kamera i slične mjere. To uključuje i komunalne redare i njihovu opremu kako bi se oni mogli efikasnije boriti s takvim otpadom - ističe Petek. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici