Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ima li Zagreb previše invalidskih parkirališnih mjesta?

20.01.2015.

14:07

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ima li Zagreb prevelik broj parkirališnih mjesta za invalide? Pitanje je to koje postavljaju vozači u našem gradu uočavajući velik broj takvih mjesta koja zjape prazna.

Zašto u našem gradu postoji toliko neiskorištenih parkirališnih mjesta za invalide, pitaju se gradski vozači koji muku muče s pronalaskom parkirališta, a ne žele se parkirati na mjesta za invalide jer nemaju nikakvu invalidnost. Odgovor smo potražili kod zamjenika pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje Alana Ordulja koji nam je rekao da sve nove građevine prema novom pravilniku moraju imati najmanje pet posto obilježenih parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Na pitanje mogu li se invalidska mjesta ukinuti dokaže li se da određena zgrada nema osoba s invaliditetom, Ordulj je odgovorio:

"Mi u dogovorima sa predstavnicima stanara tog objekta, ukoliko dobijemo zahtjev da postoji mjesto za osobe s invaliditetom a ne koristi se, mi pitamo predstavnika stanara da nam da potvrdu da ta osoba više ne koristi to mjesto, mi ga vraćamo u normalni sustav".

Nažalost, česti su i slučajevi zlouporabe parkirališnih kartica za invalide, no za sada ne postoje mehanizmi kojima bi ih kaznili.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.