Hrvatski radio

Radio Sljeme

Imamo novac za obnovu, a institucije se ne znaju organizirati

11.03.2021.

12:35

Autor: Nikolina Devčić

Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / -

Za nekoliko dana bit će godišnjica zagrebačkog potresa, a obnova u našem gradu još nije ni počela. Na to upozorava novoosnovana udruga SOS Zagreb, koja ima više desetaka tisuća članova i koja pokušava utjecati na institucije da se proces ubrza.

Jedna od osnivačica udruge SOS Zagreb Vedrana Likan gostovala je na Radio Sljemenu i navela glavne razloge zbog kojih obnova nije počela.

- Zakon o obnovi nije funkcionalan. Problemi proizlaze iz činjenice da je naša cijela regulativa preadministrirana. Zakon je otkrio nagomilane probleme koji su ukorjenjeni u velikoj administraciji i birokraciji. Danas  imamo 3 000 zahtjeva koji su podneseni, a ni jedan nije odobren temeljem Zakona o obnovi - istaknula je Likan.

Kaže kako su svi radovi koji se mogu vidjeti u Gradu, isključivo oni koji su organizirani samoinicijativno. Udruga ima oko 30 000 članova i sada već imaju prepoznatljivost pa ih na razgovore primaju i nadležni zaduženi za obnovu.

Sastali su se s čelnim ljudima Fonda i nadležnog ministarstva te su im iznijeli probleme koje Zagrepčani u procesu obnove imaju.

- Informiranost građana je bila vrlo loša, do osnivanja Udruge. Nije napravljena nikakva informativna kampanja da se građane osvijesti koja je njihova odgovornost i obaveza vezana za obnovu nakon potresa, ali isto tako koji koraci ih očekuju i tko su akteri u cijeloj priči. 

Smatra da trenutačna odgovornost nije na Fondu za obnovu.

- Fond je zadnji korak, stvari ne stoje kod Fonda. Osim što nije dovoljno zahtjeva za obnovu predano na obradu u Ministarstvo graditeljstva, nažalost ni jedan zahtjev nije dobio rješenje i otišao dalje.

U Ministarstvu se žale da nemaju dovoljno službenika, zahtjeve obrađuje samo 20-ak službenika. Na to Vedrana Likan odgovara činjenicom da u državnoj upravi ima više od 250 000 zaposlenih. 

- Ova situacija sigurno iziskuje reorganizaciju. Žalosno je da imamo sredstva osigurna, novac je tu, no u ovom trenutku on se ne može apsorbirati.

Razgovor s Vedranom Likan iz Udruge SOS Zagreb

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.