Hrvatski radio

Radio Sljeme

Imunološki - državna zdravstvena ustanova

30.07.2015.

12:20

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Imunološki zavod postat će državna zdravstvena ustanova, odlučila je Vlada, a premijer Zoran Milanović poručio je kako je to bio jedini način da se sačuva ta tvrtka strateški važna za Hrvatsku

"...Imunološki zavod preoblikovat ćemo u ustanovu koja će preuzeti zaposlenike, imovinu, prava i obveze zavoda..." -izjavio je na današnjoj sjednici Vlade ministar zdravlja Siniša Varga.
Vlada je tako potvrdila odluku o preustroju Imunološkog zavoda iz trgovačkog društva u ustanovu od javnoga interesa. Nova državna zdravstvena ustanova preuzet će sve obveze, prava, radnike i imovinu Imunološkog zavoda, a bit će u ovlasti Ministarstva zdravlja.

"...To je problem koji smo zaista naslijedili i kroz godine zanemarivanja, i da ne kažem čega još sve ne, i na kraju ovo je rješenje - povratak državi. To nije najsretnije rješenje, ali je to bio, prema nama, jedini način da se tvrtka sačuva i da joj se da svježi početak pa ćemo vidjeti što će biti. Nadam se najboljem..." kazao je Milanović .

Ako dobije dozvolu, Imunološki može odmah početi s proizvodnjom, ali se i dalje ne zna kada će radnici dobiti četiri neisplaćene plaće. Država putem Zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje i Centra za restrukturiranje i prodaju posjeduje 73,3 posto Imunološkog zavoda, dok na male dioničare otpada 26,7 posto. Od kuda dati odštetu malim dioničarima i isplatiti zaostale plaće, još se ne zna. Saznat će se tijekom tri mjeseca tranzicijskog procesa. U sklopu toga naći će se određena tehnička riješenja za ove naslijeđene probleme. 

Zapreka u preoblikovanju iz dioničkog društva u javnu ustanovu moglo bi biti još pa sindikati strahuju da se proces ne odulji. Papiri koji otvaraju vrata proizvodnje i dalje se čekaju. Mjerodavna agencija HALMED, nakon provedenog očevida, još nije Imunološkom zavodu izdala dozvole za proizvodnju cjepiva, lijekova i seruma. 

Ako i kada dobije dozvole, Imunološki bi se trebao financirati iz proizvodnje, ali i iz proračuna. Država će nabaviti novac za novi pogon.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.