Hrvatski radio

Radio Sljeme

Informiranje o šećernoj bolesti

08.11.2013.

13:11

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebačko dijabetičko društvo obilježilo je Svjetski dan šećerne bolesti u hotelu Dubrovnik savjetujući građane o toj bolesti koju nazivaju "tihi ubojica".

Zainteresirani građani su se mogli savjetovati s dijabetologom i nutricionistom, upoznati se s dijabetičkim pomagalima i terapijama, te provjeriti svoj šećer i kolesterol u krvi.

"Nužno je upoznati građane s dijabetesom, jer mnogi od njih niti ne znaju da možda boluju od ove bolesti za koju kažu da je "tihi ubojica", istaknuo je Davor Skeledžija iz odnosa s javnošću Zagrebačkog dijabetičkog društva. "Baratamo s brojem od 300.000 dijabetičara u Hrvatskoj. Od tog je broja polovica neotkrivenih, a većina tih osoba boluju od tipa 2 dijabetesa tzv. "tihog ubojice", tako da moraju paziti na sebe i pokušati biti u toku s bolešću. Djece dijabetičara ima oko 1 000, a u pravilu boluju od tipa 1 diajbetesa i na inzulinu su. Godišnje se otkrije između 100 i 120 nove djece koja imaju dijabetes tip 1.", rekao je Skeledžija.

Kako bi se pomoglo djeci koja boluju od dijabetesa namjera je kupiti 30 Inzulinskih pumpi kojima se omogućuje bolju regulaciju bolesti i prevenciju komplikacija. Zato je u tijeku humanitarna akcija "Kap za slatke" koja će završiti 14. listopada vaterpolskom utakmicom i koncertom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.