Hrvatski radio

Radio Sljeme

Inicijativa mladih protiv imenovanja Ulice stožernog generala Janka Bobetka

10.10.2017.

13:30

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Inicijativa mladih za ljudska prava u proceduru Gradske skupštine uputila je prijedlog imenovanja Ulice Josipa Reihla-Kira u naselju Podbrežje umjesto planiranog imenovanja Ulice stožernog generala Janka Bobetka.

Imenovanju Ulice stožernog generala Janka Bobetka usprotivila se Inicijativa mladih za ljudska prava. Nikola Puharić je u ime Inicijative poručio kako bi takvo imenovanje bilo loše za kulturu sjećanja, stoga predlažu da umjesto Bobetka ulicu dobije načelnik osječke policije ubijen na početku Domovinskog rata, Josip Reihl-Kir.

Josip Reihel-Kir bio je hrvatski policajac koji je snažno radio na tome da se sukobljene strane za vrijeme rata pomire, istaknuo je Puharić te nastavio, smatramo da ukoliko bi ulica nosila njegovo ime to bi pronijelo vrijednosti mira, tolerancije i pomirenja.

Iz Inicijative su poručili kako imenovanje ulica po kontroverznim osobama ne omogućava razvoj demokracije i tolerancije u društvu. 

Puharić je kazao kako prijedlog smatraju kontroverznim jer je Janko Bobetko osoba koja je optužena za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju i također, on je osoba koja je u jednoj presudi iz 2013. godine prokazana kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata, zaključio je Puharić.

Predsjednik Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, Zlatko Hasanbegović, na sjednici Odbora rekao je da ne vidi ništa sporno u planiranom imenovanju, predloženom od strane Hrvatskog generalskog zbora. 

Stožerni general pobjedničke hrvatske vojske i ratni načelnik Glavnog stožera hrvatske vojske treba imati ulicu u gradu Zagrebu i u tome zapravo ne vidim uopće potrebe da se vode bilo kakve polemike ili kontroverze, rekao je Hasanbegović.

Da nije najbolji trenutak za ovakvo imenovanje istaknula je gradska zastupnica Nove ljevice Rada Borić koja je predložila da se prijedlog makne s dnevnoga reda.

Prijedlog za imenovanje Ulice stožernog generala Janka Bobetka prihvaćen je, a zaključak će se uputiti na mišljenje vijećnicima Gradskih četvrti. Konačnu odluku o imenovanju donijet će Gradska skupština.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.